top of page

RACIONALNI UM PROTIV PODSVJESNOG UMASvi mi imamo um, no pitanje je koliko se znamo koristiti njime. Odnosno znamo li kako uopće funkcionira.

Naš um se sastoji od dvije razine - svjesne ili racionalne i podsvjesne i iracionalne. Kad razmišljate koristite svjesni dio uma i to šaljete podsvjesnom umu. Podsvjesni um je stvaralački um i nalazi se u srži ljudskih emocija. Zato ako mislite dobro - nastat će dobro, ako mislite loše - dogodit će se loše.

Podsvijest kada jednom prihvati neku misao, ona je počne izvršavati. Podsvjesni um ne radi razliku između dobrog i lošeg - jer sve što vam se događa i što kreirate započinje u vašem racionalnom umu. Slijedeći puta kada ćete imati negativne misli, sjetite se toga.

Svjesni dio uma je taj koji bira i donosi odluke - što ćete jesti, kako ćete živjeti, što ćete raditi, da li ćete vježbati, kakvog ćete partnera odabrati i slično. Te misli možete usporediti sa biljkama koje ćete posaditi. Ako posadite zdrave biljke uživat ćete u njihovim zdravim svojstvima, no ako posadite otrovne biljke, njima bi si mogli ozbiljno nauditi.

Obje vrste biljaka sadite u svoju podsvijest. Ona ne propituje da li su zdrave ili otrovne, ona ih prihvaća upravo takve kakve ste joj dali i pobrinut će se da izrastu bez obzira na ishod koji će vama pružiti. Pretpostavka je da ste upravo tu biljku željeli i da ste je zato posadili. Zdrava biljka su vaše pozitivne misli, a otrovne biljke su vaše negativne misli.

Kad počnete na taj način razmišljati shvatit ćete koliko vi sami imate utjecaja na ono što vam se događa.

Naša podsvijest ima odgovore na sva pitanja. No kad vi postavite prepreke vlastitoj podsvijesti time tvrdite da ona ne može razriještiti vaš problem. Tada dolazi do emocionalnog i mentalnog grča nakon kojeg slijede bolesti.

Prepreke joj postavljate kada govorite: "Ja to ne mogu", "Premalada sam", "Nemam novaca", "Nema izlaza iz moje situacije"...

Podsvijest je uvijek na vašoj strani, ali ako želite da radi za vas onda joj morate dati pravilan zahtjev. Nemojte zaboraviti snagu podsvijesti - ona nadzire rad unutarnjih organa, vaše disanje, upozorava vas na stvari koje su loše za vas, ali i na one dobre, šalje vam odgovore, usmjerava vas, samo ako vi to želite i ako joj dozvolite.

Imate moć izbora. Pa izaberite onda zdravlje, uspjeh i radost. Budite puni ljubavi, prijateljski raspoloženi, pomognite drugima - i to će vam se vratiti.

Zato pazite što govorite i što mislite jer vaša podsvijest nema smisao za šalu i sve što joj kažete, provodi u djelo.

Um vam može biti najbolji prijatelj, ali i najgori neprijatelji - ovisi kako ga koristite. Zato se nemojte prepustiti strahu i neznanju. Ne dopustite da drugi razmišljaju za vas i donose odluke za vas. Vi ste kapetan svog života i svoje duše (podsvijesti) pa izaberite ono dobro za sebe.

Svaku misao, stav, uvjerenje koje urežete u svoju podsvijest iskusit ćete u obliku događaja ili okolnosti u vanjskom svijetu. Ono što ste napisali iznutra, iskusit ćete izvana. Vaše misli postaju vaše iskustvo.

Mnogi ljudi često kažu: "Pa ne možeš uvijek biti pozitivan, to nije normalno". To je točno. Svi mi imamo negativnih misli, obuzme nas tuga, strah, ljutnja... Sve to nam se događa da nas upozori na ono što nije dobro. Ne treba bježati od toga, ali se ne treba prepustiti tim emocijama na duge staze. Jer tada one postanu destruktivne. Tada ulazite u začarani krug pun depresije, negativnosti i loših događaja. Kad osjetite bilo koju od tih emocija, stanite, upitajte sebe: "Zašto baš sada osjećam tugu ili strah ili nezadovoljstvo...?"Bilo što da vam se desilo, nije nerješivo. Nemojte žaliti samog sebe, nego prevladajte te emocije gledajući ih s pozitivne strane. Ako je nešto završilo, to je zato što će početi nešto novo i bolje za vas. Ako vas je netko jako povrijedio, gledajte na to kao na lekciju koju ste morali naučiti i iz koje ste izašli jači. Tako ćete svaki puta sve brže i lakše prevladati teške emocije i vratiti pozitivan stav koji će vam onda pomoći da privlačite pozitivne ljude i događaje u svoj život.

Imate samo jedan život i nikad ne znate kada će taj put završiti, pa zar nije onda bolje provesti ga voljeći sebe i druge, raditi stvari koje vas raduju, biti nasmiješen i zadovoljan i doprinjeti tom svijetu svakodnevnim malim stvarima.

Sigurno ste čuli ovaj citat:

"Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda"

Ne trebate činiti velike stvari da biste bili veliki čovjek i najmanja gesta ljubaznosti čini vas velikim čovjekom. Vaš osmjeh, pružena ruka onome tko je pao, zagrljaj osobi koja misli da je sama i ostavljena, sitna donacija za dom gdje žive djeca ostavljena od roditelja - to je čin ljubavi i sigurno će i vas učiniti sretnim. Kad radite dobro djelo iz srca za drugoga, osjećate se dobro, ispunjeni ste tim prekrasnim osjećajem i šaljete podsvijesti signal te sreće, a ona je prihvaća i umnožava je...

Osvijestite se i ne dozvolite da emocije vladaju vama jer ćete izgubiti i život će vas pomesti, jer ste mu to dozvolili - jer ste se prepustili. Nemojte plutati i čekati da vidite gdje ćete doći. Zacrtajte svoj cilj i uživajte u putovanju. A da bi to mogli, budite gospodar svog uma i dajte mu točne koordinate - koordinate za uživanje u životu.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page