top of page

OSVRT NA MOJIH 50 GODINA

Updated: May 4, 2023


U lipnju ove godine napunila sam 50 godina. Velika stvar, rekli bi neki. Dostizanje granice od pola stoljeća velika je stvar. To podstiče misli i osjećaje o tome što znači biti stariji.

Samo o nama ovisi kako doživljavamo starenje.

Iako imam 50, ne osjećam nikakav teret na leđima, ne primjećujem nikakve radikalne promjene na svom zdravlju, nema zaostajanja ni u intelektualnom aspektu.

Naprotiv, osjećam se bolje, vitalnije i mudrije nego prije dvadeset ili trideset godina.

Kad se pogledam u ogledalo, zadovoljna sam onime što vidim sa druge strane.

I znam da to nije samo isprazna refleksija, nego da me gleda moja prava i iskonska verzija mene. Sada slobodno mogu reći da sam napokon to prava ja, da znam svoj put, da poštujem i volim samu sebe i da se svaki dan ostvarujem sve više kroz svoju svrhu.

Na svoje godine gledam kao postignuće jer znam da one nose mudrost i jasnoću.

One su nešto čime se treba ponositi, a ne nešto čega se treba bojati. Moj pogled na godine, zapravo na starenje kako bi većina rekla, je prilično drugačiji od onog kojeg nam nameću mediji. Naše društvo nas uči da je samo mladost privlačna i poželjna. Ako ste zakoračili u četrdesete ili ne daj bože, pedesete, gotovi ste. Ne možete izgledati lijepo, osjećati se dobro, zaljubiti se ponovo ili uživati u životu. Vrijeme je da stanete u stranu, na marginu i čekate da završite ovaj svoj put na ovom planetu.

Jer, ionako vaše tijelo je počelo propadati, pamet vas više ne služi, bit ćete stalno bolesni i čangrizavi.

Ali to je pogrešno shvaćanje cijelog našeg života i svrhe ovdje. Takvo uvjerenje koje nam se servira godinama ima vrlo štetne učinke na naš osjećaj vlastite vrijednosti kao i na osobno osnaživanje. Naše blagostanje bilo fizičko, duhovno ili mentalno nije izvan naše kontrole. Sve dok tako razmišljate to pretvarate u svoje proročanstvo. Bez obzira na naše godine ili našu starost možemo biti vitalni, radosni, zdravi i puni života. Ako u glavi nosite misao da što ste stariji da ćete biti sve lošije, vjerujte hoćete. Sami ćete se prestati kretati i biti aktivni, jer više niste mladi i to je pravi razlog zašto se tijelo starijih osoba mijenja. Promijenili ste svoje ponašanje da bi odgovaralo pogrešno informiranim očekivanjima što zapravo starenje znači.

Kako ćete se osjećati, izgledati i što ćete raditi kada ostarite ovisi isključivo o vama. Zdravlje, radost i bogati život nisu samo puka sreća. Oni su u vama, oduvijek i zauvijek.

To je vaše osnovno pravo koje vam nitko nema pravo oduzeti.

Čovjek je stvoren da uživa u životu. I zato kako starimo ta samosvijest izuzetno je bitna. Učeći o energiji koja živi u nama postajemo sebi najveći i najbolji iscjelitelj u godinama koje nam dolaze.

Postoje različite vještine koje možete usvojiti i za koje nikad nije kasno, a koje će u vama probuditi uspavanu energiju koja će vas odvesti u nezamislivom smjeru.

Moje "buđenje" počelo je sa spoznajom da ono što osjećam unutar sebe, da onaj šapat koji čujem kada trebam odgovore da je puno "moćniji" od mog racionalnog uma, mog razuma i odlučila sam saznati o čemu se radi. Znala sam da je to intuicija, ali tada sam željela doznati što je to točno intuicija, kako je koristiti, kako je prepoznati, kako je dozvati kad je trebam... I tada sam doznala da je to energija, životna energija koja se nalazi u svakom od nas, u svakom biću, svakoj tvari, svemu živom i neživom. Ali najbolje je tek došlo, kada sam shvatila da je energija nešto čime mogu upravljati, samo trebam naučiti kako. Tu se pojavio moj prvi učitelj, energetski iscjelitelj, Jeffrey Allen. Učenje je bilo toliko zabavno. Čak su i moje kćerke sudjelovale u vježbama. Sjećam se s koliko veselja i radosti su radile vježbe sa mnom kada smo bile na moru. Nikad tu sliku neću zaboraviti.

Nastavila sam sa učenjem o energiji i tu se nadovezala energetska medicina od žene koja je živa legenda na tom području, Donna Eden. Svaki novi momenat spoznaje koliko smo zapravo fantastična bića kada razumijemo sami sebe ostavio bi me bez daha. Osjećala sam se poput malog djeteta koje je dobilo igračku koju želi i sada skakuće od sreće i plješće ručicama.

Kada znate kako vaš organizam funkcionira onda vam je lakše donositi dobre odluke počevši od fizičke razine, poput hrane koju ćete jesti, što ćete piti, da razumijete da je kretanje esencija života i da je bitno da se svakodnevno krećemo, bez obzira koju vrstu kretanja odabrali - hodanje, trčanje, plivanje, vježbanje...

Provodeći energetske vježbe dovodimo se u potpunije fizičko, emocionalno i mentalno postojanje i počnemo raditi na svim dijelovima svog bića.

Kroz praksu meditacije postala sam svjesna svojih misli i osjećaja. Stekla sam snagu i otpornost u suočavanju sa životnim izazovima. Mir, staloženost, strpljenje ušli su tiho u moj život koji je postao ispunjeniji. Životne zahtjeve više ne shvaćam preozbiljno i vjerujem u ravnotežu života i njegov tok koji zna bolje kuda trebam ići nego ja i zato mu se sve više predajem.

Svakim danom osjećam i vidim svoj napredak. Naravno da tu ima još puno puno prostora za poboljšanja no to je ono što me zapravo i veseli. Život mi uvijek nosi nešto novo, nadogradnju na višu razinu. Npr. kada sam poželjela još više raditi sa energijom susrela sam se sa Qi Gongom. Fascinantno. Baš za mene. Upravo ono što sam tražila, energetske vježbe sporih pokreta isprepletene meditacijom i mindfulnessom. Ja to zovem meditacijom u pokretu. To je praksa kultiviranja snage, fleksibilnosti i protoka u svim dijelovima tijela. Potpuno je sigurna i ne izlaže me riziku od ozljeda. Zapravo, pomaže mi da svaku godinu nosim graciozno, elegantno sa stilom i dobrim zdravljem.

Rad na sebi je presudan ukoliko želimo ostati puni energije i radosti i nositi ih sa sobom i u pozne godine života. Kada imamo razigrano srce i život gledamo sa tek malo ozbiljnosti onda zaista možemo osjetiti mladenačku vitalnost bez obzira na broj godina koji imamo.

Ponosna sam na prekretnicu koju sam postigla u svom životu i veselim se putu koji je preda mnom.


Zato ću i dalje nastojati dotaknuti što više srca i potaknuti vas da shvatite da zaista sami kreirate svoj život i da svatko od nas treba biti glavni glumac u svom filmu.


Hvala vam svima pratite moj rad već neko vrijeme ili ste tu kratko.

Svaki vaš angažman me izuzetno veseli i zaista se nadam da ste našli nešto za sebe,

da ste ponešto i naučili ili su vam se otvorili neki novi vidici i putevi.

Sve ovo radim iz srca jer znam koliko je meni bilo potrebno

da mi netko pruži ruku i povuče me na svjetlo.

Ponekad nam treba puno vremena da se odlučimo na promjenu jer nas plaši,

ali vjerujte mi kad zakoračite u tu novu sferu svog života koja se nalazi iza barijere straha

nikad više se nećete niti osvrnuti na vaš nekadašnji život.

Pred vama će biti fantastične mogućnosti i dani će vam biti isprepleteni malim čudima.

Kada posumnjate u sebe sjetite se ovih riječi:

Prestanite ugađati drugima jer to vodi do toga da počinite duhovno samoubojstvo.

Niste došli na ovaj svijet da biste živjeli onako kako drugi hoće, niti da bi drugi živjeli po vašim mjerilima.

Ne miješajte se u tuđe živote, ali ne dopustite niti da se drugi upliću u vaš."

Osho
9 views0 comments

Comments


bottom of page