top of page

KAKO OSTVARITI DUBLJI ODNOS SA PRIRODOM

Updated: May 4, 2023


Iako smo dio prirode, često izgubimo kompas i otuđimo se sa svijetom oko nas. Umjesto poštovanja i zahvalnosti prema ljepotama Zemlje, naša odvojenost može uzrokovati destruktivna ponašanja kojima štetimo resursima našeg planeta.

No, još uvijek možete razviti zdraviji i prisniji odnos sa prirodom.


Energija prirode je u nama. Priroda nije odvojena od nas, niti smo mi odvojeni od nje. Naši životi postaju bogatiji i uzbudljiviji kada prigrlimo svoju povezanost sa prirodom. Umjesto da drveće doživljavamo kao objekt možemo ga početi doživljavati kao učitelja snage i otpornosti. Njegovanjem zdravijeg odnosa sa prirodom postižemo sklad i sa samim sobom. Ona nam pomaže da prevladamo unutarnje blokade koje uzrokuju stvari poput emocionalne neravnoteže, mentalnog stresa pa sve do fizičkih bolesti.


Svaka radnja koju poduzimamo započinje unutarnjim procesom. Priroda nas uči pronaći ravnotežu između naših misli, osjećaja i fizičkih tijela. To dovodi do većeg osjećaja samoprihvaćanja, unutarnjeg mira i emocionalne jasnoće. Na taj način utječemo na gotovo svaki aspekt našeg života.

Mnogo se lakše uključiti u pozitivne akcije kada djelujemo iznutra, iz mjesta suosjećanja i mira. To nam daje jasnoću i unutarnju snagu koja nam pomaže živjeti živote kojima težimo, a da pri tome ostanemo predani svojim vrijednostima.

To znači da kad ostvarimo bolji odnos sa prirodom onda ćemo usmjeriti i donošenje naših odluka o tome što (i kako) konzumiramo, recikliramo ili kako trošimo prirodne resurse poput energije ili vode.

Svaki naš postupak, dobar ili loš, ima veliki utjecaj na našu planetu.

Ne možemo zaustaviti svako destruktivno ponašanje na Zemlji, ali možemo donositi pojedinačne odluke koje će nas približiti harmoniji.


Kada šetate vani, lako je osjetiti prisutnost prirode oko vas. Njezina hranjiva i iscjeljujuća

energija prirodno teče vašim bićem, unoseći pri tome vitalnost u vaš um i tijelo.

Priroda je izvrsno mjesto za meditaciju. Bilo da je to vaše dvorište, javni park ili šuma, dozvolite sebi da se još više i dublje povežete sa sobom i prirodom u tihoj meditaciji. Osjećat ćete se oslobođeni stresa i dublje povezani sa svijetom oko sebe. Meditacija će vam pomoći da pronađete ravnotežu i sinkronicitet u svom životu.


Unutar naših hiperaktivnih života, provođenje čak i nekoliko trenutaka u prirodi može dovesti do širokog spektra dobrobiti. To je učinkovit način da razbistrite glavu, uzemljite se i dobijete snagu u ovom kaotičnom modernom svijetu, a da ne spominjemo fizičke benefite poput snižavanje krvnog tlaka, jačanjem imunološkog sustava, smanjivanje boli i poboljšanje opće funkcije mozga.


Osim tihe meditacije možete uživati i kroz mindfulness hodajući polako bosi po travi i slušati svoje korake, sjediti u tišini i promatrati igru svjetlosti, zatvoriti oči i osluškivati zvukove oko sebe, osjetiti povjetarac, toplinu sunca i upiti ga u sebe.


Svatko od nas ima svoj jedinstveni način meditacije u prirodi.

Ali dragocjeni uvidi koje pronađemo povezat će nas s nečim što je univerzalno.

1 view0 comments

Comments


bottom of page