top of page

ENERGETSKA HIGIJENA

Updated: May 4, 2023


Stanite na trenutak! Razmislite o svemu što radite sa svojim tijelom - samo na minutu. Razmislite o svakom dahu koji udahnete, o svakom otkucaju svog srca. O kretnjama vaših ruku i nogu, o treptaju oka. Sada zamislite da razmišljate iz minute u minutu što sve morate napraviti sa svojim tijelom da bi ono fukncioniralo upravo ovako kako funkcionira. Mnogo stvari se dogodi svake minute. Vaše tijelo nikada ne staje, niti na sekundu. Čak i kada spavate vaše tijelo sebe iscjeljuje, vaš mozak komunicira sa tijelom i sve fukncionira baš onako kako treba. Svakog momenta vaše tijelo nešto radi, a svaka i najmanja akcija zahtijeva ENERGIJU.


ENERGIJA JE SVE

Naše tijelo ima sposobnost samoregulacije i izlječenja, ali da bi taj proces bio uspješan potrebna nam je dovoljna količina energije. Nažalost, svijet u kakvom danas živimo crpi tu energiju iz nas. Konstatno smo bombardirani valovima i vibracijama koje štete našem tijelu. Svakodnevna i naizgled bezopasna tehnologija utječe na naše zdravlje. Kada se to spoji sa svakodnevnim stresom i napetošću svakog pojedinca, tijelo jednostavno ne može održati energiju na razini koja mu je potrebna da se iscjeli i ostane zdravo.


Da bi se oporavili, odnosno da bismo imali dovoljno energije, moramo pronaći izvor naših problema. Nedostatak energije je simptom, a ne uzrok. Ako se želimo oporaviti od kroničnih bolesti, moramo primjeniti ne samo biokemijske već i biofizičke terapije.

Bolesti počinju kad u tijelu nastane energetski disbalans ili blokada koji priječi protok energije. Razumijevanje i prakticiranje osnovne energetske higijene je moćan način da održite ili ponovono uspostavite svoje zdravlje.


ŠTO NAS TO NAPADA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

ELEKTROMAGNETSKO POLJE

EMP se obično smatra opasnim, ali istina je da nisu sva elektromagnetska polja štetna. Zapravo, u našim tijelima imamo elektromagnetska polja i puteve elektriciteta:

• lokalna polja koja okružuju određene centre u tijelu

• biopolje koje okružuje cijelo naše tijelo

Sve su to vrlo slaba elektromagnetska polja, ali ona postoje u nama. EMP nije svojstveno štetno, frekvencija EMP-a može biti štetna.


ZNAKOVI ELEKTROMAGNETSKE OSJETLJIVOSTI


• Peckanje ili topli osjećaji na licu (slično kao što su opekline od sunca)

• Trnci ili peckanje po tijelu ili licu

• Oticanje sluznice oko nosa, ušiju, grla i sinusa bez očite infekcije

• Osjećaji predstojeće prehlade ili gripe koji nikada ne stižu

• Problemi s gubitkom pamćenja, problemima s koncentracijom i vrtoglavicom

• Bolovi u zubima i čeljusti

• Bolovi u zglobovima i mišićima

• Izuzetna suhoća kože i sluznica, to može uključivati suhe oči, grlo i usta

• Palpitacije u srcu ili prsima

• Mučnina i glavobolja


NAJČEŠĆI IZVORI


Wi-Fi

Wi-Fi je posvuda u vašem domu, uredu, kafiću. Na nas utječe i susjedov Wi-Fi, Wi-Fi iz tvrtke u kojoj radimo ili iz automobila koji pokraj nas prolaze ulicom. Wi-Fi uzrokuje mnoštvo problema na svakom dijelu tijela i ne možete se odmaknuti od izloženosti.


Prljava struja

Jedna od najopasnijih, ali najmanje obrađenih vrsta EMP-a je prljava električna energija. Do nje dolazi kada električni vodovi i ožičenja unutar vašeg doma sadrže frekvencije koje nisu 60 Hz. To je uzrokovano naletima unutar ožičenja koji u kući ispoljavaju elektromagnetsko zračenje.

Ove navale i udari uzrokovani su stvarima koje se nalaze u tipičnim modernim kućama, uključujući pretvarače Sunčevog sustava, pametne kućanske uređaje i svjetlosne prigušivače (dimeri).

Te navale uzrokuju i navale unutar našeg tijela koje mogu utjecati na naš imunološki sustav, mogu uzrokovati aritmije srca i stvarati trnce i osipe na koži. Problemi sa zdravljem očituju se kroz poremećen san, kognitivne probleme i / ili neurorazvojne simptome.


LED svjetlo

LED svjetlost široko je podržano jer je ekološka alternativa tradicionalnoj žarulji, međutim ono nije dobro za naša tijela. U usporedbi s tradicionalnom žaruljom, LED svjetla izlažu nas daleko više plavoj svjetlosti. Plava svjetlost prekida spavanje i opasna je za naše mrežnice, jer može dovesti do kumulativnog oštećenja.

Kako svjetlost može pomoći ili naškoditi mozgu?

Mnogo LED svjetala (tzv. pametne LED diode) sada ima mogućnost povezivanja s Wi-Fi-jem, a time povećavaju i našu izloženost štetnom EMP-u.


Mobiteli

Mobiteli emitiraju dvije vrste EMP-a. Prvo je mikrovalno elektromagnetsko zračenje iz antene, a drugo EMP zrači iz tijela telefona. OBA POLJA su štetna. Mobiteli emitiraju neionizirajuće EMP koje može prekinuti rad obrazca mozga i utjecati na naše mentalne sposobnosti. Kad stavimo telefone pored glave da razgovaramo, 20-80% zračenja curi u naš mozak.

Ono što mnogi ne shvaćaju je ogroman zdravstveni rizik koji i dalje postoji kad ne koriste svoje mobitele. Ako telefon pohranjujete u svoj đep ili bilo gdje blizu svojeg tijela dok ga ne koristite, koža i dalje apsorbira zračenje.


POVEZNICA ŠTETNOSTI ZRAČENJA SA NAŠIM TIJELOM

Također je važno razumjeti i identificirati područja stresa u tijelu. To su tzv. interferencijska polja. Ona mogu biti uzrok destabilizacije autonomnog živčanog sustava.

To je područje koje je postalo depolarizirano ili oslabljeno zbog prethodnih trauma, kao što su stari ožiljak, potres mozga ili korijenski kanal zuba i dr., što tijelu izaziva stres.

Iako je trauma možda vrlo stara i više nije bolna, ona i dalje može dovesti do kratkog spoja u tjelesnom prirodnom energetskom toku, reflektiravši se na određeni organ ili žlijezdu, stvarajući kronične probleme - koji često izgledaju "tajanstveno" i nerješivo.

Tijekom vremena, ta područja često mogu bioakumulirati širok spektar toksina iz okoliša i metabolizma, koji mogu djelovati na blokiranje normalnog protoka energije kroz živce i energetske meridijane u tijelu, čime se nastavlja bolest i onemogućava tijelu da ozdravi.


NAJČEŠĆI UZROCI


Vanjski ožiljci

• Ožiljci od uklanjanja madeža ili raka kože

• Ožiljci epiziotomije (rezanje međice kod poroda), ožiljci carskog reza

• Implantati grudi i druge kozmetičke operacije

• Sportske ozljede, padovi, posjekotine

• Ožiljci biopsije


Limfna zagušenja često su temelj za kronični ili virusni infektivni stres.

Što treba učiniti: tkivo ožiljaka možete tretirati s nanošenjem shea maslaca ili ulja pšeničnih klica. Redovna primjena jednog od tih ulja (najmanje 30 dana) razbit će blokadu.


KAKO SE ISCJELITI


Kao što ste stvorili naviku pranja zuba dva puta dnevno, isto tako stvorite i dnevnu energetsku higijensku praksu.

Upotrijebite ovaj popis moćnih načina iscjeliteljske prakse kao vodič.

Izaberite jedan ili više načina koji vam najviše odgovaraju i

uvrstite ih u svoju dnevnu rutinu.

Tijelo će vam biti zahvalno i nagradit će vas zdravljem i poletnošću.


PRAKSA

1. Uzemljenje

Uranjanje bosih nogu u travu, prljavštinu, pijesak ili vodu poznato je pod nazivom

"uzemljenje". Kada koža dođe u dodir sa zemljom, ljudsko tijelo postaje spužva koja upija negativno nabijene elektrone sa zemlje.

Uzemljenje neutralizira slobodne radikale nastale upalom, infekcijom, oštećenjem stanica, traumama, stresom i našim toksičnim okruženjem. Mnoštvo slobodnih radikala odgovorno je za neke od naših najčešćih prijetećih kroničnih stanja poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, kroničnih sindroma boli i autoimunosti.

Uzemljenje je jednostavan i besplatan način pomoću kojeg se većina nas može boriti protiv tih razornih sila. Negativni elektroni apsorbirani iz zemlje gase slobodne radikale i podržavaju imunološki sustav.

Uzemljenje također pomaže uspostaviti normalnu razinu kortizola noću, što može poboljšati san i ublažiti bol i stres.


2. Joga i meditacija

Joga i meditacija postoje već tisućama godina i koriste se kao alternativni oblik vježbanja za održavanje uma i tijela zdravim. Vježbanje joge poboljšava ravnotežu, izdržljivost, fleksibilnost i snagu, dok meditacija pomaže održavanju oštrog uma, oslobađa od stresa i tjeskobe i može ojačati vaš imunološki sustav.

Znanstvenici su također nedavno zaključili da redovita joga i praksa meditacije može preokrenuti molekularne reakcije u našoj DNK koje dovode do depresije, anksioznosti, raka i drugih zdravstvenih problema.


3. Qigong

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, načela na kojima qigong temelji se, energija (qi) teče kroz naša tijela duž kanala zvanih meridijani. Kada je ta energija jaka i slobodno teče u sve dijelove tijela, onda je vaše zdravlje izvrsno. Poremećaj u ovom toku uzrokuje bolest, a blokada protoka se osjeća kao kronična bol. Dugotrajno izlaganje velikim i malim stresorima, bilo da se liječite od raka ili ste jednostavno izloženi svakodnevnim pritiscima današnjeg dinamičnog života, iscrpljuje našu količinu qi-ja.

Mirni pokreti i disanje, obrasci su koji sadrže qigong i dizajnirani su tako da pomognu obnavljanju zdravog protoka tečnosti ravnoteže qi-ja kroz vaše tijelo što vam pomaže poboljšati zdravlje i uravnotežiti svoje mentalno i emocionalno stanje.


4. Boje

Boja je živa energija čija moć utječe na nas na svim razinama. Boja može promijeniti naš život. Boja utječe na nas i može promijeniti naše osjećaje. Može se koristiti za postizanje ravnoteže i sklada u psihi i tijelu, utječe na naša raspoloženja, utječe na naše domove, naš radni prostor, škole, bolnice, naše postojanje.

To nije samo boja oko vas, već i boja boje hrane koju jedete.

Određene boje mogu definitivno utjecati i na određene bolesti, izgraditi nova tkiva, izliječiti određene živčane probleme i iskorijeniti određene nervne sklonosti.


5. Tapkanje

Tehnika emocionalne slobode (EFT), koja je poznata i kao terapija mentalnog polje (MFT) uključuje tapkanje blizu krajnjih točaka energetskih meridijana koji se nalaze u tijelu kako bi se smanjila napetost i postigla dublja povezanost uma i tijela.

EFT djeluje na usmjeravanje protoka energije u tijelu na način koji potiče dobrobit.

Za ovu tehniku se koristi nekoliko različitih imena, uključujući tehniku emocionalne slobode EFT, EFT tapkanje ili jednostavno tapkanje.


GDJE ZAPOČETI?


Stvorite sigurno i ljekovito okruženje za spavanje:

Trebamo noćni odmor od stresa da se odmorimo i izliječimo. Ako nemamo to restorativno vrijeme, tada ćemo se razboljeti.

Ovdje je vaš jednostavan popis za stvaranje snažnog i ljekovitog sna.


1. TVOJA SOBA

Neka vam soba bude što zamračenija. Tamna soba podržava epifizu (ili pinealnu žlijezdu), koja regulira u mozgu budnost i san.

Zamijenite svoj digitalni sat sa satom koji radi na bateriju. Ako morate koristiti svoj mobilni telefon onda neka bude što dalje od vašeg kreveta (po mogućnosti na drugoj strani sobe) i prebacite ga u zrakoplovni mod ( tako te poruke, pozivi ili notifikacije na Facebooku neće buditi tijekom noći, no i dalje možeš koristiti svoj pametni telefon kao budilicu).

Isključite uređaje u svojoj sobi.

Obojite zidove EMP zaštitnom bojom.

Obratite pažnju na boje u vašoj sobi. Boja je valna duljina - odaberite mirne umirujuće boje poput plave, blijedo žute i srebrne.


2. TVOJ KREVET

Nagnite krevet za pet stupnjeva kako bi podržao vaš limfni sustav. To možete učiniti dodavanjem knjige ispod madraca.


3. VAŠA RUTINA

Noću isključite Wi-Fi router

Jednostavno rješenje: Podesite tajmer za uključivanje

Isključite svu elektroniku 2 sata prije spavanja

Jednostavno rješenje: kad god možete, hodajte navečer vani bosonogi 15 minuta. Stavljanje vašeg tijela u fizički kontakt sa zemljom (zvan uzemljenje) pridonosi oporavku tijela i oslobađanju od stresa.


4. KUPKA ZA UZEMLJENJE

2 - 3 puta tjedno na kraju dana

ŠTO TREBA:

- Gorka sol (2 velike šalice)

- Odaberite svoja omiljena esencijalna ulja za uzemljenje kao što su: Lavanda, Cedar, Sandalovina

UPUTE:

Prvo u kadu stavite gorku sol. Zatim dodajte svoja esencijalna ulja i nakon toga, napunite kadu vodom. Uživajte.


Tijelo je nevjerojatan stroj koji pokreće energija. No kao i sva čuda tehnike, tako se tijelo prazni i puni energijom. Okolina i stresan način života crpi tu energiju iz tijela, a na vama je da vodite računa da ga ponovo opskrbite kako bi mogli uživati u svakom trenutku, kako bi se osjećali zdravo, ispunjeno, vedro i puni životne energije.


VODITE RAČUNA O SVOJOJ ENERGIJI,

A ONA ĆE VAM TO VRATITI SA NEVJEROJATNIM BLAGODATIMA

KOJE ĆETE ISKUSITI SVAKOG DANA.

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page