top of page

DAR LJUBAZNOSTI: 4 SAVJETA KAKO ZAPOČETI DANAS

LJubaznost se može iskazivati na mnoge načine, no ona je ipak u svoj svojoj jednostavnosti uvijek - dar. Dar ljubaznosti.

Pogledajte prirodu male djece. Utjelovljuju nježnost i suosjećanje. Kad gledate njihove postupke, koji su toliko nevini i jednostavni zar se nikad ne upitate: "Zašto smo, kao odrasli, zaboravili važnost ljubaznosti?"

Dok primjenjujemo postupke ljubaznosti prema strancima, zaboravljamo li se prakticirati dar ljubaznosti s ljudima koje volimo u svakodnevnom životu?

Ljepota tog dara je u svojoj jednostavnosti.

Nije uvijek omotana u velike novčane iznose, ali zato ih ne nalazite na naslovnim stranicama vijesti.

Pa kako možemo prakticirati jednostavan dar ljubaznosti u našem svakodnevnom životu?

1. Prepoznati da ljubaznost počinje unutar nas

Prvo mjesto za prakticiranje dara ljubaznosti je unutar nas samih. Važno je što govorite sebi. Ako su vaše misli o sebi oštre ("Tako si glupa!") ili presudne ("Nikada nećeš moći dobiti tu promociju!"), zastanite i odvojite trenutak da shvatite da je vrlo bitno da ste prvo ljubazni i pažljivi prema sebi jer je to ključ da budete ljubazni i prema drugima. Kada ćete biti ljubazni prema sebi, ta će se ljubaznost širiti i na druge ljude u vašem životu.

2. Koristite riječ "ljubaznost" u svakodnevnom rječniku

Uzmite minutu i razmislite o tome koliko često koristite riječ "ljubazan" u tipičnim dnevnim razgovorima. Ako bi vas netko tražio da opišete kolegicu ili prijateljicu - što biste rekli? "Lijepa, pametna ili uspješna."

Koliko često biste koristili riječ "ljubazna" da biste nekoga opisali? Ta riječ je potpuno zanemarena u našem rječniku. Počnite je koristiti kada govorite o drugima. Biti ljubazan počinje sa svjesnošću da se ljubaznost treba izreći, pokazati i prepoznati u svakodnevnom životu.

3. Ljubaznost je u pojedinostima

Prakticiranje dara ljubaznosti ne mora biti jednokratni veliki događaj. Živjeti život kroz ljubazne geste pruža vam se prilika da iskoristite svoj dar ljubaznosti i da pružite primjer svojim najbližima kako bi ga i oni koristili. Obratite pozornost kada ljudi govore i slušaju sa srcem. Obratite pažnju na male detalje i mogućnosti koje nude kako bi proširili dar ljubaznosti.

4. Ljubaznost se uči kod kuće

Učite svoju djecu da budu "lijepi", ili "pristojni", ali koliko često ih zamolite da budu "ljubazni"? Ukazujemo li našoj djeci koliko je važno biti ljubazan?

Ljubaznost se uči kroz primjere koje sami dajemo.

Donesite susjedi svježe rezano cvijeće iz vašeg vrta. Dopustite poslovnoj ženi koja dođe na ručak u restoran da stane u red ispred vas, ili mladiću koji žuri na autobus da ide ispred vas na blagajnu u dućanu. Zadržite vrata za osobu koja ide iza vas. Ponudite osmijeh. Započnite razgovor sa staricom koja jede sama. Svi ti mali znakovi pažnje i ljubaznosti su zapravo vrlo važni i vrijedni darovi.

Možda, jednog dana, čujete kako vas vaš sin ili kći opisuju kao "ljubaznu osobu". Ne bi li to bio krajnji kompliment? Dar ljubaznosti je dar kojeg dajete od sebe i dar koji ćete u konačnici primiti zauzvrat.


Koje su vaše misli o ljubaznosti i što možete učiniti da biste prakticirali dar ljubaznosti u svom svakodnevnom životu? Ostavite svoje misli u odjeljku komentara u nastavku :)

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page