top of page

SVIJEST U POKRETU ILI SVJESNO HODANJE

Updated: May 4, 2023


Od kada otvorite oči ujutro pa sve dok ponovo ne zaspite odradite na stotinu stvari, razgovarate sa mnogim ljudima, obavite puno poslova, obiđete dosta mjesta. Nesvjesno. Svaku radnju koju poduzimate uglavnom je radite automatski, a to znači bez prisutnosti svjesti.

Ogromna je razlika biti svjestan u svakom trenutku ili bar u većini njih i živjeti cijeli život nesvjesno, kao u snu, poput marionete gdje netko drugi povlači konce, a vi samo idete u tom smjeru u kojem vas taj netko navodi i radite ono što on želi.

Zamislite se malo. Kada radite najjednostavniju radnju poput ispijanja kave, koliko ste prisutni u tom trenutku? Da li razmišljate o toj kavi ili razmišljate o stvarima koje trebate obaviti sutra ili idući tjedan ili se vraćate u jučerašnji dan i vrtite film koji se već odigrao?

To je nesvjesnost.


Pa što je onda svjesnost?

Vratimo se opet ispijanju kave. Kada to radite svjesno, osjećate njezin miris, okus, opažate šalicu koju držite u ruci i njezinu toplinu. Razmišljate koliko vam godi taj kremasti okus u ustima, kako volite tako započeti dan i zahvalni ste na tom trenutku. To je svjesnost.

Biti tu i uživati upravo u onome što tog trenutka radite. Sve što radimo svjesno je meditativno iskustvo. Ako živite svoj život svjesno onda vam on postaje meditacija. Imate usredotočenu svjesnost što znači da ste potpuno prisutni u trenutku.


Iako bi trebali biti svjesni i usredotočeni na svaki trenutak u životu, danas ćemo se se posvetiti jednoj od najvažnijih stvari za život i zdravlje, a to je kretanje odnosno hodanje.

Hodanjem pokrećemo svoju unutarnju energiju, limfni sustav koji je bitan za izbacivanje toksina iz tijela. On nema pumpu poput krvožilnog sustava koji ima srce. Pumpa limfnog sustava je kretanje. Bilo koji oblik, hodanje, trčanje, vježbanje.

Iako možda većinu dana provedete sjedeći ipak morate hodati da bi promjenili mjesto.

No i kada hodate opet vjerojatno vrtite mnoge scenarije u svojoj glavi ili pričate na mobitel ili gledate što ima na društvenim mrežama.

Kada ste posljednji puta hodali i uživali u tom iskustvu?


Ako osvjestite vaše hodanje onda ćete ga pretvoriti u iskustvo meditacije. Vjerojatno to nećete napraviti baš svaki puta, ali kada uspijete onda obratite pažnju kako se osjećate. Primjetit ćete da se osjećate drugačije, lakše, mirnije i zadovoljnije. Kako bi osvjestili hodanje možete obraćati pažnju na svoje korake ili na dah ili si ponavaljati neku frazu poput - sada hodam. Svaki puta kada vam nešto odvuče pažnju vratite se koracima, dahu ili frazi.


Kada ste u prilici odvojite vrijeme za planirano hodanje u prirodi. Aktivirajte sva svoja osjetila. Tako ćete usmjeriti svoju pažnju prema unutra pa odaberite mjesto gdje ćete moći hodati u sigurnom okruženju.

Krenite u ovo iskustvo sa namjerom da se odvojite od svojih briga, utišajte telefon i sve stavite na čekanje. Na početku hodanja odvojite par trenutaka i duboko udahnite.

Hodajte polagano, ujednačenim tempom.


Dok hodate povežite se sa svojim čulima.

Prvo obratite pozornost na osjetilo sluha. Zastanite. Možete i zatvoriti oči i oslušnite zvukove oko sebe i one blizu i one koji se čuju u daljini. Šum vjetra, cvrkut ptica, žubor potoka, glasovi ljudi u daljini, šum mora. Osluškujte tako minutu, a zatim nastavite hodati.

Drugo osjetilo je osjetilo dodira. Zastanite. Što osjećate? Povjetarac na licu, sunce na tijelu, tlo pod nogama. Dodirnite list, drvo ili cvijet ispred vas. Kako se osjećate? Nastavite hodati.

Treće osjetilo je osjetilo vida. Zastanite. Pogledajte oko sebe, što vidite? Obratite pažnju na sve oko sebe i ono blizu i ono daleko. Pogledajte boje, oblike, uživajte u ljepoti koja vas okružuje. Zatim nastavite hodati.

Četvrto osjetilo je osjetilo okusa. Zastanite. Osvjestite ga. Što osjećate u ustima, kakav okus? Možda piće koje ste popili prije ili neke hrane. Možda nema okusa. Posvetite tome minutu, a onda opet lagano krenite dalje.

Peto osjetilo je osjetilo mirisa. Zastanite. Zatvorite oči i pozornost obratite na mirise oko sebe. Koliko ih možete prepoznati? Otvorite oči i pomirišite cvijeće, drveće, mahovinu ili što god da vam se nalazi u blizini. Pomirišite svoje ruke, odjeću. Ne analizirajte, samo osjetite. Nastavite opet sa svojom laganom šetnjom.


Na kraju objedinite svih pet osjetila. Odaberite nešto što vas privlači, drvo, kamen, cvijet bilo što. Dodirnite ga, pogledajte pažljivo njegove oblike, boje i teksture, pomirišite ga, zamislite kakvog je okusa, da li čujete neki zvuk. Pokušajte se stopiti sa njim, kao da ništa ne postoji osim vas i tog objekta koji ste odabrali. Prije nego se vratite udahnite nekoliko puta. Osvjestite da ste živi i puni mogućnosti i potencijala koji samo čeka da ga pustite van. Zahvalite svojim osjetilima za iskustva koja vam omogućuju i pomoću kojih uživate u ovom vanjskom svijetu.

Na taj način završili ste svoju hodajuću meditaciju u prirodi. I neka vam to bude jedna od prekrasnih navika koju ćete podariti sebi da razvijate svoju svjesnost i povezujete se sa sobom.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page