top of page

ŽENSKA I MUŠKA ENERGIJA (YIN &YANG)

Updated: May 4, 2023


Pod pojmovima ženska i muška energija ne misli se na žene i muškarce.

To su temeljne energije koje postoje unutar svake osobe i svakog entiteta unutar prirode. Poznate su još pod nazivom Yin (ženska energija) i Yang (muška energija).

Njegovanje obje energije važno je za osobe oba spola.

U ovom postu ću se osvrnuti na žensku energiju i što ona zapravo znači za nas.

Ženska energija je bitan dio svemira, prirode i svih ljudi. Bez ženske energije, sve stvari ispadaju iz ravnoteže i postaju nestabilne. Ona između ostalog utjelovljuje kvalitetu protoka, receptivnosti, intuicije, suradnje i empatije.

Da bi mogli napredovati bitno je da njegujemo te kvalitete, ne samo kao pojedinci nego i kao globalno društvo.

Receptivnost nam omogućuje da budemo osjetljivi na svijet oko nas kako bi živjeli u harmoniji jedni sa drugima i sa prirodom.

Za zdrave odnose moramo imati razvijenu suradnju i empatiju. Kada možemo razumjeti što drugi osjećaju, možemo bolje komunicirati, pružati podršku, izgraditi jače društvene veze, a samim time i bolje i zdravije zajednice.

Intuicija nam omogućuje da znamo što je najbolje za nas kada logika nema odgovor (što je često). Ona nam omogućuje da vodimo sebe u pravom smjeru, prema onome što zaista želimo i što zaista jesmo.

Ženska energija unutar nas nam omogućuje da ojačamo svoju povezanost sa samim sobom, što nas osnažuje da se prihvaćamo potpunije i da se volimo. Isto tako nam pomaže da osluškujemo svoje potrebe i da se brinemo za tijelo, dušu i um.

U društvu ženska energija pomaže da pronađemo prihvaćanje kada se pojave razlike što dovodi do poštovanja i veće harmonije.

U taoizmu i općenito u istočnjačkom načinu života pronalaženje ravnoteže jedna je od najvažnijih namjera u životu. Zapadno društvo pak ima tendenciju neravnoteže energija gdje se više ističe muška energija. Iako muška energija ima prekrasne darove ona može postati destruktivna ako zanemarimo dvojnicu - žensku energiju.

Neravnoteža muške energije jasno se odražava u našim destruktivnim odnosima sa okolinom. To je jako vidljivo u provođenju politika koje prečesto ne poštuju naše prirodne resurse i umjesto da traže način kako da živimo u skladu sa prirodom posežu za lošim izborom koji je prije svega orijentiran na moć i materijalnu dobit.

Unutar svakog od nas neravnoteža muške energije može dovesti do toga da izgubimo dodir sa sobom i drugima. Kada potiskujemo svoje emocije negativne energije mogu se u nama manifestirati na destruktivne načine.

Poštivanje ženskog znači biti u kontaktu sa sobom, prirodom i drugim bićima. Kada smo u stanju pronaći usklađenost sa našim unutarnjim i vanjskim svijetom možemo iskusiti duboki osjećaj protoka i sklada u svim aspektima našeg života.

Ženska energija nudi dar prihvaćanja pa je zato jako dobro da sebi omogućite tu jednostavnu praksu koja može promijeniti vaše unutarnje stanje.

Pronađite mjesto (preporuka u prirodi, ali nije nužno) koje će vašem srcu i umu omogućiti da se osjećaju otvorenima za čuda svijeta. Neka to bude mjesto gdje se možete odvojiti od ometanja svakodnevnog života. Nakon što nađete takvo okruženje sjedite u tišini i obratite pažnju na svijet oko sebe. Osjetite tu povezanost i upijajte sa svojim osjetilima zvukove i mirise iz vaše okoline. Koje lekcije možete izvući iz energije prirode oko vas?

Slušajte pažljivo i otkrit ćete beskrajnu mudrost svemira koju možete primiti. Tako ćete povećati svoju svijest o prirodnom svijetu i upiti u sebe veliku količinu prirodne energije.

Ženska energija nam pomaže da se povežemo sa svemirom i primimo njegovo vodstvo i da razumijemo svrhu našeg života. Postoji razlog zašto ljudi traže mirno mjesto kada trebaju razmisliti o svom životu ili donijeti važnu odluku. Intuitivno znaju da je slušanje ključ za otkrivanje naše unutarnje istine.

Jedan od izuzetno dobrih načina za njegovanje ženske energije je obraćanje pozornosti na prirodu. Ta energija vam pomaže da se uskladite sa svemirom i da dobijete jasniju spoznaju tko ste zapravo. Kada ste se u stanju predati i slušati postajete najmoćnija i najautentičnija verzija sebe.

Navikom usporavanja i slušanja prirode moći ćete njegovati žensku energiju i tako razviti jaču povezanost sa sobom i drugima.12 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page