top of page

UZMITE PREDAH...

Updated: May 4, 2023


To tako dobro zvuči - uzmi predah... Vjerojatno se zamišljate u udobnom naslonjaču uz vatricu kamina, svira vam tiha glazba, a vani padaju krupne pahulje snijega i prekrivaju prirodu poput bijelog pokrivača. Vani je tiho, samo snijeg lagano šušti, noćne lampe osvjetljavaju put rijetkim prolaznicima... Sve je tako mirno... I vi ste mirni sami sa sobom, ispunjeni, zadovoljni jer ovo je vaše vrijeme - vrijeme koje imate samo za sebe, samo sa sobom. I nije bitno da li je to 15 minuta, 30 minuta ili 1 sat - bitno je da je to vrijeme koje izdvojite SVAKI DAN SAMO ZA SEBE - ZA SVOJ PREDAH.

I sad zamislite da ste proveli to vrijeme ugode upravo onako kako ste željeli, osluškujući sebe i svoju dušu, otpuštajući stres, dobili odgovore na mnoga već davno postavljena pitanja, a da pritom niste trebali niti mobitel, niti kompjuter, niti knjigu niti prijatelja - dovoljni ste samo vi.

Ako to možete zamisliti onda to možete i napraviti. Jednostavno je.

Ja to radim svaki dan i osjećaj je nevjerojatan. Uviđate promjene na tijelu i u duši. Mali su to koraci svaki dan, ali kad se nakon nekog vremena osvrnete u nazad, bit ćete ponosni što ste zapravo napravili. S mnogo malih svakodnevih koraka prevalili ste stotine kilometara, slikovito rečeno. Koža vam je sjajnija i čišća, izgubili ste nekoliko kilograma, pijete samo jednu šalicu kave dnevno umjesto tri, ne treba vam više čaša vina da vas smiri, krenuli ste u teretanu, bolje spavate, niste razdražljivi, ne jedete masnu hranu i slatkiše, počeli ste hodati svaki dan pola sata, idete više u prirodu, ne smeta vas više na poslu šef koji stalno prigovara, pjevušite u autu dok stojite u koloni vraćajući se s posla...

Primjera ima mnogo. A mnogi od tih ili neki drugi bit će i vaši ako se odlučite posvetiti sebi, uzeti predah i MEDITIRATI.

Meditacija nije sustav vjerovanja ili religijska praksa - to je alat koji vam pomaže da se riješite stresa, povežete sa sobom, postignete svoje ciljeve i jačate svoj um. Meditacija sama sebi nije cilj.

Ljudi misle da će, ako meditiraju, imati samo pozitivne emocije ili će se transformirati u manje osjetljivu osobu. Ali meditacija i osjetljivost se međusobno ne isključuju.

Ako aktivno meditirate, zapravo ćete postati osjetljiviji na svoje emocije. Meditacija vas čini osjetljivijima - ali to je efikasnije. Zamislite ovu osjetljivost kao supersilu.

Meditacija ubrzava vaš odgovor na intenzivne osjećaje. Na ovaj način možete apsorbirati, probaviti i ići brže dalje i nastaviti sa svojim svakodnevnim obavezama. Nema zadržavanja negativnih osjećaja danima ili mjesecima (ili godinama!). Što brže obradite punoću svojih emocija, to ćete brže prijeći na nove. Pogotovo one negativne i bolne.

Bol je dio ljudskog iskustva. Ali patnja je opcionalna i to stanje zapravo sami odabiremo.

Pa onda, zašto ne bi odabrali ono što je bolje za vas, što će vam pružiti više vremena, veću učinkovitost, jasno razmišljanje i kristalne ciljeve.

Ako ste i dalje skeptični, zapamtite:

Nemoguće je izgubiti se u meditaciji. Svaki čin uranjanja u vaše najmanje uzbuđeno stanje, svaka mirna odluka koju donesete kao rezultat svoje prakse, svaki trenutak kada shvatite da ste vi dovoljni - je pobjeda. Drugim riječima, svaki put kada meditirate, vi pobjeđujete.

Meditacija je mnogo više od "samo sjedenja"; to je ažuriranje vašeg mentalnog hardvera tako da možete učinkovitije pokrenuti svaki softver koji imate kao operativni sustav svog života.

Ne morate imati posložen život da biste započeli s meditacijom. Zaista. Kao otprilike svaki drugi plan samopomoći ili osobnog poboljšanja ovisi o pronalaženju dubokih istina o sebi, pokretačkim silama i vašim inspiracijama prije nego što počnete doživljavati pozitivne rezultate. Meditacija je alat koji vam zapravo može pomoći da otkrijete te stvari usput. Meditacija je alat za usmjeravanje uma, intuicije, kreativnosti, pa čak i vašeg fizičkog tijela, ka ostvarenju vaših ciljeva i pojašnjenju svojih motivacija.
6 views0 comments

Comments


bottom of page