top of page

KAKO POJESTI MANJE I BITI SIT


Prosinac je počeo, a time i početak blagdanske priče. Osim poklona, božičnih jelki, djeda Mraza i ostalih čarolija, kreće i planiranje blagdanskih jela i slastica. Ovo je najizazovnije doba godine za održavanje kilaže i fit forme. Dolazimo u napast i teško se odričemo svih tih ljepota i delicija koje zateknemo na blagdanskom stolu. Tada se često "počastimo" svime i svačime što si možda i nismo priuštili tokom godine i u tim trenucima ne brinemo nego se prepustimo, no kad cijela ta priča završi onda dolazi grižnja savjesti i ono već poznato: "Što mi je to trebalo".

Pa da vam se ne bi to dogodilo evo malih trikova koji vam mogu pomoći da se dobro najedete, ali da ipak ne pretjerate. To su savjeti stručnjaka koji se godinama bave fitnessom i održavaju svoju formu na dnevnoj bazi.

Bilo bi dobro da to uvedete u svoju dnevnu rutinu i kad jednom počnete prakticirati poštedjet ćete se mnogih muka i glavobolja (bar oko kilaže i forme).

Za konzumiranje dobro izbalansiranog obroka bitne su tri stvari:

1. Tekućina

2. Unos živih (svježih) namirnica

3. Proteini

I to upravo tim redoslijedom.

Prije svakog obroka popijte čašu vode. Time ćete napuniti želudac pa će ostati manje mjesta za ostalo.

Za ručak uvijek imajte neku salatu i to po mogućnosti od svježih namirnica. Sad ćete se sigurno zapitati, pa što je tu neobično. Uz glavno jelo uglavnom ide i salata. No, trik je u tome da ćete salatu pojesti prije glavnog jela, a ne poslije! Unosom salate unijeli ste u organizam vlakna koja stvaraju osjećaj sitosti, pa će vam nakon salate trebati puno manje ostalih namirnica da biste bili siti.

Salata vam može biti i kompletni obrok, npr. za večeru. Kombinirate svježe namirnice, sa proteinima (grilana pileća prsa, ili sir) i malo maslinovog ulja i dobili ste savršeni obrok.

I na kraju proteini. U skupinu proteina spadaju slijedeće namirnice:

sva riba, pureća i pileća prsa, jaja, malomasni sir, grčki jogurt, nemasno crveno meso, posni sir,tofu, svinjetina i mliječni proizvodi.

O proteinima, njihovim svojstvima kao i o ugljikohidratima i mastima više možete pročitati u blogu Uh, ta prehrana.

Ako si želite kombinirati zdrave i ukusne obroke, a da ne pretjerate u količini, onda zapamtite ove tri stvari i počnite ih primjenjivati.

Nadam se da ćete uživati u blagdanima i fantastičnim mirisima i okusima na stolu, ali da ćete nakon toga biti zadovoljni i onim što vidite u ogledalu.
29 views0 comments

Comments


bottom of page