top of page

DUHOVNA VRIJEDNOST LJUBAVI PREMA SEBI


Duhovna vrijednost ljubavi prema sebi duboko je ukorijenjena u samopouzdanju, unutarnjem miru i razumijevanju vlastite vrijednosti. To je suštinska komponenta emocionalnog i duhovnog blagostanja.

Ona se odnosi na sposobnost da prihvaćate, poštujete i volite sami sebe, bez obzira na svoje nedostatke ili greške. To uključuje osjećaj unutarnje harmonije, samosvijest o svojim potrebama i razumijevanje vlastite vrijednosti kao ljudskog bića.


Voljeti sebe smatra se ključnim dijelom za sretan i zadovoljan život no često smo u situaciji kada se osjećamo rastrgano i podijeljeno. Kao da u nama žive dvije različite osobe koje se ne slažu i to uzrokuje unutarnji sukob.

Ako odete do hladnjaka po ponoćne grickalice, jedan dio vas ima poriv pojesti malo prije spavanja, dok drugi dio odolijeva iskušenju. Rezultat života s unutarnjim sukobom i zbunjenošću često dovodi do nesigurnosti, poricanja, straha što učiniti u krizi, pasivnosti i ovisnosti o drugima.

Možete li pobjeći unutarnjem sukobu pomoću ljubavi prema sebi?

Djelomično, da. Emocionalno sigurna osoba osjeća se samouvjereno i samopouzdano. Postoji više povjerenja u donošenje prave odluke. Što je još važnije, manje je samoosuđivanja. Kada krivite sebe ili iznenada kažete "mrzim sebe" jer ste učinili nešto što znate da niste trebali učiniti, samoosuđivanje izlazi na vidjelo. Uz samoosuđivanje ne može biti ljubavi prema sebi. U najboljem slučaju, osjećaj dobre volje dođe i prođe, a to je nestabilno stanje i kao takvo nije dobro za nas.


Prvi korak je shvatiti da riječ "ja" ne znači ego nego osobnost. Previše ljudi ima pogrešan dojam o samoljublju i na kraju jednostavno postanu samodopadni, umišljeni i samozadovoljni. To nastaje kada ego pokazuje samoljublje kako bi prikrio svoju temeljnu nesigurnost. Podijeljeno ja postoji u svima jer ego neprestano pokušava napraviti izbore na temelju vlastitih sklonosti, koje se neprestano mijenjaju u struji želja, strahova, mišljenja, nada i uvjerenja. S egom kao vašim fokusom, vaše Ja je nakupina iskustava iz prošlosti. Budući da su iskustva i pozitivna i negativna, svakodnevica je previše ispunjena proturječjima da bismo se voljeli.

Cijeli život ste nazirali svoje pravo ja. Svaki trenutak koji vam se čini punim ljubavi, lijepim, blaženim ili nadahnutim siguran je znak da život doživljavate kao sebe.


Zašto ne doživljavamo pravog sebe cijelo vrijeme?

Od malih nogu uvjetovani smo od strane obitelji, društva, kulture. Sve to udaljava nas od našeg pravog ja. Uče nas da zadovoljimo forme, da radimo "sve kako treba" kako je društvo nametnulo jer je jedino tako ispravno, da ispunjavamo tuđa očekivanja. Kroz cijeli taj proces razvija se ego kojem je uloga da se osjeća dobro i radi sve kako bi to i uspio. Uvijek nas skreće sa puta gdje bi zapravo zaista željeli ići jer to ne zadovoljava njega i on tu gubi prednost. Jer kad jednom upoznate sami sebe, ego postaje marginalan.


Ovo razumijevanje zapravo čini duhovni put mnogo lakšim. Postanite svjesni negativnih misli, trenutaka samoosuđivanja i loših sjećanja, jer to zapravo niste vi. Imati ovakav stav iznimno je korisno. Ako manje pažnje posvećujete negativnosti i samoosuđivanju, a više pozornosti posvećujete ljubavi, ljepoti, suosjećanju, kreativnosti i ostalim impulsima koji dolaze iz vašeg istinskog ja, na dobrom ste putu da spoznate i zavolite sebe.


Dakle, duhovni put se svodi na dopuštanje vašem umu da ide kamo želi ići. Još više ćete voljeti svoju djecu, supružnika, prijatelje i druge jer ih gledate kroz leće blažene svijesti, a ne kroz leće ega. Spoznaja da istinski ja postoji, veliki je korak u vašoj osobnoj evoluciji.


Kako ispoljavamo duhovnu vrijednost ljubavi prema sebi?

Samoprihvaćanje

Prihvatite sebe onakvima kakvi jeste. To uključuje prihvaćanje svojih vrlina i mana te razumijevanje da ste jedinstveni.

Briga o sebi

Briga o vlastitom tijelu i umu važan je aspekt ljubavi prema sebi. To može uključivati zdravu prehranu, tjelovježbu, meditaciju i druge aktivnosti koje potiču vašu dobrobit.

Postavljanje granica

Naučite postavljati granice u međuljudskim odnosima. Nemojte se žrtvovati radi drugih ako to ugrožava vaše vlastito zdravlje i sreću.

Samorefleksija

Redovito razmišljajte o vlastitim emocijama i potrebama. Samorefleksija vam pomaže bolje razumjeti sebe i svoje reakcije.


Kako početi koristiti ljubav prema sebi ako je nemate:

Radite na samoprihvaćanju. Nitko nije savršen i svi imamo mane. Radite na prihvaćanju svojih nedostataka i prestanite sebe kritizirati.

Tretirajte sebe s poštovanjem. Postavite se prema sebi s istim poštovanjem koje biste pružili dragom prijatelju. Nemojte sebe zanemarivati ili kritizirati.

Prakticirajte samosvijest. Meditacija, introspekcija i vođenje dnevnika mogu vam pomoći razumjeti svoje emocije i potrebe.

Potražite podršku. Ponekad je teško samostalno razvijati ljubav prema sebi, ali podrška drugih može biti izuzetno korisna pa zato razgovarajte s prijateljima i obitelji.

Budite strpljivi. Ljubav prema sebi nije nešto što se razvija preko noći. To je proces koji zahtijeva vrijeme i trud. Budite strpljivi prema sebi dok radite na tom aspektu svog duhovnog rasta.


S vremenom, ljubav prema sebi postaje integralni dio vašeg duhovnog blagostanja, pomažući vam da izgradite unutarnji mir i samopouzdanje.

10 views0 comments

Comments


bottom of page