top of page

ARGO - LJUBAV SE ZOVE IMENOM TVOJIM
Prije tri dana moji su se dragi prijatelji oprostili od svog divnog suputnika, prijatelja i velike ljubavi Arga - predragog psa punog ljubavi i radosti. Uvijek se motao pod nogama, uvijek je bio u kuhinji kad se kuhalo, morao je kušati ono što se spremalo za ručak ili večeru. Veselo je pozdravljao svakog tko im je došao u posjetu.

Sad je nastala tišina. Ne čuju se njegove šape kako lupkaju po podu, njegov krevetić je prazan, ne čeka na vratima kad dođu kući... Iako znaju da nema više boli i muke za njega, ipak se teško miriti sa spoznajom da je morao otići.

Zamišljamo ga kako se igra na nebeskim livadama sa ostalim psićima koji su napustili svoje vlasnike, trči potpuno slobodan i veseo. No svejedno kad spustimo pogled na zemlju, ostaje praznina i spoznaja da je Argo otišao.

Koliko god znamo da je njihov životni vijek puno kraći od većine ljudskog, ipak nas ništa ne može pripremiti na rastanak s njima.


Šašavi su, veseli, razigrani, ponekad neposlušni, a onda mirni i spokojni dok ti drže ruku između šapa i puštaju te da ih miluješ sa drugom dok drijemaju. Preuzimaju tvoj nemir na sebe i okruže te mirnom energijom kao da ti govore ne brini sve je u redu ja sam tu. Divno ih je gledati kako trčkaraju, njuškaju sa tolikom znatiželjom svaki puta, sve gledaju očima početnika.

Psi su mnogo više od običnih kućnih ljubimaca; oni su naši vjerni pratitelji, terapeuti, članovi obitelji i najbolji prijatelji. Njihova ljubav, vjernost i razumijevanje čine ih posebnim među svim životinjama. Kroz povijest su psi bili uz čovjeka, pružajući mu podršku, radost i bezuvjetnu ljubav. Njihova vjernost je bez premca. Bez obzira na sve, psi su uvijek tu za nas, spremni da nas podrže i pruže nam utjehu u teškim vremenima. Njihova vjernost je nevjerojatna, što nam daje osjećaj sigurnosti i ljubavi.

Psi nas vole bezuvjetno. Njihova ljubav prema nama ne ovisi o našem izgledu, bogatstvu ili statusu. Oni nas vole onakve kakvi jesmo, prihvaćaju nas bez obzira na našu važnost u ljudskom društvu.

Ponekad su pravi terapeuti. Njihova prisutnost može smanjiti stres, anksioznost i depresiju. Psi su često korišteni kao terapeutski ljubimci u različitim situacijama, od bolnica do škola, pružajući emocionalnu podršku i olakšavajući našu bol.

Suosjećaju s nama i razumiju naše osjećaje. Oni mogu osjetiti kada smo tužni ili neraspoloženi i prilaze nam s nježnošću i ljubavlju, pružajući nam utjehu i podršku.

Kroz svoj odnos s psom, učimo važne životne lekcije poput odgovornosti, suosjećanja, strpljenja i ljubavi. Psi nas uče kako biti bolji ljudi i pružaju nam priliku za dublje razumijevanje života i empatije prema drugima.


Kada dođe vrijeme za oproštaj od našeg voljenog psa, to je jedan od najtežih trenutaka koje ćemo ikada doživjeti. No, važno je zapamtiti da smo imali privilegiju dijeliti život s takvim posebnim bićem.

Zato si dopustite tugovanje. Važno je dopustiti si osjećati tugu i tugovati za gubitkom svog psa. Nemojte potiskivati svoje osjećaje, već ih izrazite na način koji vam odgovara.

Podijelite uspomene. Razgovarajte s drugima o lijepim uspomenama koje ste dijelili sa svojim psom. Podijelite fotografije i priče koje će vam pomoći da se prisjetite svih divnih trenutaka koje ste proveli zajedno.

Prigrlite podršku. Potražite podršku od obitelji, prijatelja i drugih vlasnika pasa koji su prošli kroz slično iskustvo gubitka. Razgovarajte s nekim tko će vas saslušati i pružiti vam utjehu u ovim teškim vremenima.

Neka vam vrijeme iscijeli rane. Gubitak voljenog psa može biti duboko bolan, ali vremenom će rane polako zacijeliti. Nemojte sebi postavljati rokove za tugovanje, dopustite si da proces žalovanja teče prirodno.

Sjećajte se s ljubavlju. Neka vaš voljeni pas ostane u vašem srcu zauvijek. Sjećajte se s ljubavlju i zahvalnošću svih trenutaka koje ste proveli zajedno, znajući da ste mu pružili divan život pun ljubavi i pažnje.


Psi su nevjerojatna bića koja ostavljaju dubok trag u našim životima. Njihova ljubav i vjernost čine ih nezamjenjivim dijelom naše obitelji. I dok se suočavamo s njihovim odlaskom, važno je zahvaliti im se za sve što su nam pružili i nositi njihovu ljubav u srcu zauvijek. Slavite njihov život, a njihova ljubav grlit će vas cijeli vaš život jer ste mu pružili dom i ljubav.


Dragi Argo - ljubav se zove imenom tvojim.

Zauvijek ćeš biti u našim srcima i sjećanju.

Nije teško voljeti psa, teško ga je voljeti onoliko koliko on voli tebe.


9 views0 comments

Comments


bottom of page