top of page
ZDRAVLJE & FITNESS

Zdravlje i fitnes. To je jedna od najvažnijih kategorija u životu. Naše tijelo je vozilo pomoću kojeg odrađujemo svaku stvar na svijetu. No mnogi danas ne tretiraju svoje tijelo kako bi trebalo.

I ovdje ćemo se pozabaviti besmislicama vezanim za zdravlje i fitnes. Nakon što pročitate ova moći ćete sami kreirati vlastitu viziju vašeg zdravlja, tijela i fitnesa za ostatak vašeg života.
 

Cijeli aspekt zdravlja i fitnesa možemo podijeliti u tri kategorije.

Prva kategorija je vježba, druga je prehrana, a treća je starenje.
 

Prvo ćemo govoriti o vježbanju. Većina ljudi ne vježba ili prestane vježbati jer su prezauzeti, odnosno nemaju dovoljno vremena ali ni volje. No, ono što je interesantno je zapravo paradoks. Jer što smo u boljoj formi to više možemo - odmorniji smo, imamo više energije, mentalne sposobnosti su nam bolje.

Ključna stvar kod vježbanja je koncept „Minimalne doze efektivnog vježbanja“.

Znanstveno je dokazano da ako ispravno vježbate, dovoljno je 4 – 8 ili 7-10 minuta dnevno da bi ostvarili iste rezultate kao da vježbate 1 sat dnevno.

Što je to dobra vježba? To znači da ćete dobiti izvrsne rezultate u kratkom vremenu ako vježbe izvodite pravilno.
Što je onda sa onim dugim svakodnevnim vježbanjem u teretani?

Morate razumjeti otkud ideja da moramo provesti cijeli sat u teretani ili sa osobnim trenerom. Da li vam je palo na pamet da to možda uključuje ekonomske razloge? Kao što znate osobni treneri zarađuju novac naplaćujući po satu. Znači, kad nekome kažete da provede sat vremena u teretani ima ekonomsku računicu za osobnog trenera, ali ne nužno i ekonomičnu računicu za vaše tijelo.

Zato je bitno da shvatite da bi dobili dobre rezultate nije nužno da se svaki dan izmoždite u teretani. 10 minuta vježbanja svaki dan kod kuće dat će iste rezultate. No, bilo bi dobro da su svaki dan to druge vježbe jer mišići pamte, pa ako stalno ponavljate iste vježbe s vremenom rezultati će stagnirati.

Možete kombinirati različite vježbe, npr. 7 minutne vježbe od Christine Bullock koja slovi za top trenera u Americi ili od Rebece Louise, pa sve do Tabate – vježbe koje je dizajnirao Japanac Tabata koji je proučavao fitnes. On je pronašao izvrsnu rutinu pomoću koje postižete izuzetne rezultate u kratkom vremenu – u samo 4 minute dnevno.

Tabata funkcionira na način da vježbu radite 20 sekundi visokim intenzitetom, a 10 sekundi odmarate. To napravite 8 puta, odnosno 8 različitih vježbi i ako vježbate kontinuirano rezultati neće izostati. No isto tako imajte na umu da mišići također trebaju odmor, pa im to priuštite 1-2 dana u tjednu.

Nadam se da smo ovdje riješili da za vježbanje treba puno novaca i puno vremena. Sve što smo gore naveli možete odraditi kod kuće u vrijeme koje vama najviše odgovara.
 

Slijedeća besmislica vezana je uz prehranu. To je vjerojatno jedno od područja u kojem smo svaki dan sve više zbunjeni. Glavni krivac za to je prehrambena industrija.

Danas se reklamira „zdrava hrana“, u vidu raznih vrsta žitarica, kako se to popularno zove muslli. No ako ćete pažljivo pročitati etikete na tim proizvodima uočit ćete da u njima ne prevladavaju žitarice nego – ŠEĆER. Stoga, kad sebi ili svojoj djeci ujutro pripremite zdravi ukusni doručak od žitarica – zapravo nahranite sebe i djecu sa šećerom.

Učinite uslugu sebi i svojim najmilijima za koje kupujete hranu i počnite čitati nutricionu tablicu na pakiranjima. Izbjegavajte namirnice koje sadrže puno šećera. To je jedna od najopasnijih namirnica za vaše tijelo. Zato budite umjereni i pažljivi s njom.

Dokazano je da dijete nisu ispravan način za gubljenje kilograma. Ako želite izgledati i osjećati se dobro onda napravite zdrav izbor hrane. Birajte hranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima i sjajit ćete od glave do pete. Sve što nam treba priroda nam je pripremila i zato joj trebamo biti zahvalni. Šarena hrana duginih boja unijet će u vaše tijelo sve što je potrebno za krasnu kožu, zdrave nokte, lijepu kosu, prekrasne zube i fit tijelo.
 

Treća stavka je starenje.

Kako starimo tako se određene stvari događaju u našem organizmu. No da bismo se dobro osjećali bez obzira na godine koje ne možemo zaustaviti, možemo usporiti starenje. Kako?

Prvo, zdravom prehranom.

Drugo, vježbom.

Treće, meditacijom. Meditacija ima duboki utjecaj na usporavanje starenja. Pomaže srcu da bude zdravije, pomaže da živite duže i bolje. Zato meditirajte. 

Postoji još jedan praktični dio koji možete primjeniti. Uzmimo npr. bore. Jedan od najvećih razloga zbog kojeg nastaju bore su ultravioletne zrake koje emitira sunce. Nije bitno koliko imate godina, uvijek bi trebali stavljati zaštitnu kremu na lice. To će znatno usporiti starenje.

Imajte na umu da vaša vjerovanja utječu i na vaše tijelo. Možete izabrati da vjerujete da je vaš posao dobar za vas. Možete izabrati da vjerujete da hrana koju jedete je izvrsna. Sada je to izgovor da jedete lošu hranu, ali svaki puta kada pojedete nešto zdravo recite sebi da je to zdravo i dobro za vas i na taj način jačate svoja pozitivna uvjerenja i polako mijenjajte loše navike u dobre.  Vaše tijelo je duboko vezano uz moć vaših uvjerenja i zato

Budite kreator svog zdravog života.

bottom of page