top of page
OKRUŽENJE

Sigurno ste ponekad ušli u neki prostor koji vas je oduševio, u kojem ste osjetili pozitivnu energiju i odmah ste se bolje osjećali. Uživala su vam sva čula. A jeste li  poželjeli oblikovati svoj život u prekrasnim, zapanjujućim i inspirativnim okruženjima?

Velika većina ljudi od svoje mladosti uvijek priželjkuje zaraditi puno novaca. No, zapravo kad malo bolje razmislite, novac zapravo i nije pravi cilj. Okruženje koje želimo vidjeti oko sebe i kupiti tim novcem je pravi cilj.

Evo npr. razmišljate o domu kakvog bi htjeli imati, o autu koji bi htjeli kupiti, o hotelima u kojima bi voljeli odsjedati, o odmoru na nekoj prekrasnoj plaži, o letenju avionom u poslovnoj klasi.

Stoga vjerujem da kada dizajnirate svoje ciljeve oko tih okruženja i razmišljate kako bi se osjećali u njima, daleko je zdravije od projektiranja vašeg života oko određenog iznosa novca na  vašem bankovnom računu. Jer mogli biste imati taj novac, ali usprokos tome mogli bi voditi strašan, jadan i bijedan život u groznim okruženjima zbog kojih ne biste bili sretni.

Zato je jako važno da ste okruženi ljepotom. Da živite, radite i funkcionirate u lijepim okruženjima.

Postavljanje ciljeva u ovom segmentu mogu vas učiniti sretnim. Prije nego krenete u realizaciju vizije postavite si tri najvažnija pitanja u okruženju, o vrsti prostora i mjesta u kojima želite provesti svoj život.

Dakle, razgovarajmo različitim okruženjima, bez ograničenja i zastarjelih vjerovanja.

Možete živjeti u minimalistički uređenim prostorima. Iako sadrže vrlo malo namještaja vrlo su funkcionalni i lijepi.   

S druge strane možete biti okruženi prekrasnim okruženjima dok putujete. Zašto se pomiriti sa hotelom s tri zvjezdice kada možete postaviti viziju za boravak u hotelima s pet zvjezdica? Ali to ne mora nužno značiti da morate posjedovati puno stvari. Možete živjeti minimalistički stil života u lijepom okruženju ili imati način života u kojem imate lijepe stvari, a da vam ustvari ne pripadaju.

U svakom slučaju, radi se o tome da vas ovaj svijet u kojem živite inspirira, usrećuje i pomaže vam živjeti najljepši život koji vam je dan.

Zato evo nekoliko pitanja koja biste se trebali zapitati kada se radi o planiranju vašeg života u lijepim okruženjima.

Razmislite o tome gdje se osjećate najsretnijim? Koje vrste situacija, mjesta izvlače ono najbolje od vas? Da li su to lijepa mjesta, da li je to umjetnost?

Razmislite o razlici u letu u ekonomskoj klasi prema letu u poslovnoj klasi. Da li je let u poslovnoj klasi bacanje novaca? Kad letite ekonomskom klasom imate vrlo malo mjesta čak i za sjediti, a kamoli da radite nešto drugo. Onda se trudite zaspati da bi vam let prošao brže i to je to.
No kad letite poslovnom klasom platit ćete malo više, ali imat ćete mira, vremena i mjesta da možda obavite neki posao na laptopu što će vam možda i donijeti neki višak zarade ili ćete imati više vremena za obaviti neke druge stvari kad stignete, pa onda nećete na to gledati kao bacanje novaca nego kao dobro iskorišteno vrijeme, umjesto spavanja u ekonomskoj klasi.

Dakle, kada počnete razmišljati o svojim okruženjima na taj način, počet ćete uviđati kako dobro okruženje zaista doprinosi vašoj sreći i produktivnosti.

Ili recimo da uložite novac u opremanje svog ureda. Mnogi to smatraju nepotrebnim, no da li je to zaista tako?

Ako potrošite 70% svoga budnog dana na posao, onda bi to trebalo biti na mjestu koje vas inspirira. Još više, ako je to ured otvorenog koncepta koji dijeli puno ljudi, onda je to zasigurno jedna od najboljih investicija.

Stoga, kada razmišljate o tim ciljevima, razmislite o tome kako možete stvoriti okruženja, živjeti u okruženjima koja vas mogu učiniti sretnim, što može pridonijeti vašoj produktivnosti i dobrobiti, a koje možete i dijeliti.

Prije nego krenete u akciju razmislite o slijedećim stvarima:

- Razmislite o tome kako želite putovati, ne samo gdje putujete – kojim prijevozom, ako je avion kojom klasom, u kakvim hotelima želite odsjedati, koje ture želite isprobati.

- Razmislite o životnim stvarima koje su vam važne. Ako niste vlasnik automobila i želite ga unajmiti ili kupiti, koja bi to vrsta automobila bila?

- Razmislite o svom domu. Razmislite o lijepim stvarima koje biste željeli imati u njemu.

- Razmislite o lijepim stvarima koje želite imati u životu, stvari koje vas uzbuđuju, koje vas čine sretnim. To može biti vrsta odjeće koju želite nositi, možda cipele ili sat. Sve je u redu.

- Razmislite o okruženjima koja možete sami stvoriti, možda i umjetničke projekte na zidu ili možete sami izraditi stol za svoj dom ili ured.

- Razmislite o vašem susjedstvu, svojoj zajednici. Postoji li neki način da to okruženje bude sretnije i bolje za vas ili da se preselite u susjedstvo ili okruženje u kojem ćete se osjećati bolje?

Zapišite okruženja u kojima želite biti pa čak ako je novac ograničavajući faktor. Život piše prekrasne i nevjerojatne priče pa nikad ne znate kako i kada ćete se naći u nekom prekrasnom okruženju. Zato nemojte prestati sanjati.

Napravite popis boja, tekstura i vibracija okruženja u domu u kojem želite živjeti.  Razmislite o okruženjima u drugim zemljama koje biste možda željeli posjetiti.

Ali brinite o tome kako izgleda vaše sadašnje okruženje. Maknite stvari koje ne upotrebljavate. Neka vaš prostor diše i blista. Neka bude pun pozitivne energije. Zatrpani prostori sprečavaju strujanje energije i u njima se ne osjećate ugodno i niste motivirani ni ispirirani.

I nemojte zaboraviti, iako ste napravili popis okruženja u kojima želite biti, ne morate uvijek znati kako ćete doći do njih. Neke od ovih stvari mogu izgledati daleko ispred vas. No, glavna stvar je povjerenje u sposobnost vašeg izvanrednog uma da zna kako će se put odvijati.

I zato nemojte prestati sanjati o prekrasnim okruženjima u kojima želite biti.

bottom of page