top of page
INTELEKTUALNI ŽIVOT

Razvijati se intelektualno. Što to zapravo znači?

Pogledajmo prvo neke ukorijenjene paradokse vezane za učenje koje nas sputavaju i zbog kojih imamo skroz krivu percepciju o učenju kroz život. Već od najranijeg djetinjstva govore nam da učenje završava kad maturiramo ili diplomiramo. To je zapravo najveća laž koja se provlači generacijama. I današnja djeca ukalupljna su u isti paradoks i zato ne vole ići u školu.
Puno informacija, puno zadaće, nema logičkog razmišljanja, povezivanja stvari, timskog rada – samo bubanje činjenica od kojih većinu uopće ne razumiju. Uglavnom im je objašnjeno moraš ići u školu da bi nešto naučio. 

 

Pokazalo se da je finski sustav školovanja jedan od najboljih u svijetu. No znate što, djeca u finskim školama nemaju domaće zadaće. Imaju najkraću nastavu u zapadnom svijetu i najkraću školsku godinu, a imaju najbolje rezultate. Čudno zar ne?

Zapravo, kad uronite malo dublje, onda vidite zašto je tome tako. U većini škola i obrazovnih ustanova učenje je okarakterizirano kao težak rad. Mi od malih nogu poistovjećujemo učenje sa radom. I takvo tumačenje učenja zapravo unosi toliko jada i muke u taj proces.

Što ako umjesto takvog tumačenja učenje povežemo sa zabavom? Koliko ima primjera kad djeca uče sa interesom i voljom. Zapravo uopće ne razmišljaju da uče, jednostavno šire svoje granice i mogućnosti. Možda neki od vas to rade i sa svojom djecom.

Povezivanje učenja sa radom je jedan od najvećih učinjenih zločina protiv našeg mozga. I vrijeme je da to promijenimo. Učenje treba biti zabavno. Jednom kad shvatimo koliko učenje može biti lagano i zabavno, koliko je krasnih i nevjerojatnih načina da učimo, pogotovo sada u ovom vremenu u kojem živimo, zasigurno ćete i sami krenuti u tu avanturu.
 

No ima još jedan paradoks koji nas sprečava da učimo svaki dan. To je da učenje uzima previše vremena. Uz sve ove obaveze koje ima današnji moderni čovjek, gdje još da nađe vremana za učenje. Odraditi 10 satni radni dan, pa djeca, pa neki osobni ciljevi...
 

Postoji način da i to premostite. Ne treba vam ekstra vrijeme za učenje. Kad to radite na pravi način zapravo možete popuniti rupe u postojećem vremenu bez korištenja dodatnog vremena. Npr. skinete na mobitel aplikaciju ili neke podcaste koji sadrže stvari koje vas zanimaju, nije bitno za što su vezane, da li za neke profesionalne ciljeve, da li za postizanje duševnog mira, možda način promjene prehrane ili bilo što drugo što vam je u interesu. To možete slušati kad se vozite na posao ili sa posla, kad sjedite u tramvaju ili busu, idete po klince, vozite ih na aktivnosti, čekate u nekom redu...

Ima i drugih načina učenja. Recimo, čitanje knjiga. One mogu biti inspiracija i zvijezda vodilja kroz život. Knjige su fantastičan način učenja. Ako želite brže čitati možete završiti i tečajeve brzog čitanja. Tako ćete skratiti vrijeme koje je potrebno da pročitate knjigu.
 

Znači, učenje može biti zabavno. Možete učiti bez korištenja nekog posebnog dodatnog vremena. No zapamtite, bez obzira koji način učenja izaberete učenje mora biti radosno. Kad učite kroz zabavu to je najčudesnija stvar koju možete učiniti u svom životu. I radite to cijeli život.

Zadajte si cilj. Kako mogu izgledati ti ciljevi?  To može biti broj knjiga koji ćete pročitati, broj podcasta koje će odslušati, koliko ćete dnevno vremena izdvojiti za učenje svaki dan ili bilo što drugo.

Ovdje ne govorimo samo o učenju za razvijanje vještina koje su vam potrebne u karijeri, nego o učenju i razvijanju intelekta izvan tog područja. To je učenje koje će vas kao osobu učiniti još fascinantnijom i otvoriti vam nova područja u životu kako bi se intelektualno još više razvili.  

Sad se možda pitate koja su zapravo područja koja bi trebali razvijati da bi intelektualno bili jaki.  Zapitajte sami sebe:

Što bi željeli naučiti od svojeg partnera, djece? 
Koji filmovi bi vam pomogli da proširite vidike? 
Koliko dokumentaraca bi mjesečno pogledali?

Koji jezik želite naučiti? Koje online tečajeve bi uzeli?
 

Fokusirajte se na cilj. Mislite na učenje zbog učenja. Drugim riječima, nemojte učiti jezik jer možete postići time nešto. Učite strani jezik jer je to zabavno i fantastično. Izaberite učenje gdje cilj nije diploma odnosno kraj tog učenja.

Stavite na papir što biste voljeli naučiti i kako da napredujete intelektualno.
 

Većina nas voli biti u društvu intelektualnih ljudi. S njima možete pričati o različitim stvarima, možete naučiti, možete diskutirati, razmijeniti mišljenja. Po meni to je jedna od najatraktivnijih osobina jedne osobe.

Kad radite na sebi, postajete privlačniji drugim ljudima. Sposobniji ste vidjeti nove prilike. Postajete bolji poduzetnik ili bolji zaposlenik. Postajete bolji u onome što radite, jer najveći ljudi na svijetu imali su širinu u različitim poljima koje su onda mogli spojiti kako bi donijeli bolje odluke i vidjeli više prilika u životu te stvorili sjajne stvari.

 

Budite jedan od njih!

bottom of page