top of page

STALNO STE GLADNI? EVO 4 RAZLOGA ZAŠTO

Updated: May 25, 2023


Glad - osjećaj koji svakako ne volimo osjetiti, a pogotovo često u toku dana. No glad je biološki signal. Da bi zadovoljili tu potrebu posežemo za jelom i tada naše tijelo bude mirno. Krvni tlak se smanjuje, broj otkucaja srca opada i povećava se gastrointestinalna peristaltika, tako da možete apsorbirati i probaviti hranjive tvari i proizvoditi zalihe energije za budućnost.

Upravo zbog toga ne bi trebali osjećati potrebu da stalno jedete. Mnogi se ljudi osjećaju najbolje kada jedu češće i manje obroke. Međutim, ako osjećate glad cijelo vrijeme, to može biti zbog nekoliko razloga:

1. NE JESTE DOSTA PROTEINA ILI VLAKNA

Potrebni su nam svi makronutrijenti (proteini, ugljikohidrati i masti) iz različitih razloga, a sve kalorije neće imati isti učinak na sitost. Dok su ugljikohidrati važni za pružanje brze energije, proteini, masti i vlakna su važni za održavanje te energije. Općenito se smatra da su namirnice bogate proteinima i vlaknima najučinkovitije u stvaranju sitosti zbog otpuštanja hranjivih tvari iz tih namirnica.

2. NE JEDETE DOVOLJNO

Bilo da smanjujete kalorije zbog gubitka težine, imate brz metabolizam ili ste vrlo aktivni, možda ćete se osjećati stalno gladni ako ne jedete dovoljno da biste održali svoje biološke potrebe. Prava glad je znak tijela da treba više energije da bi funkcioniralo. Glad se također može manifestirati kao umor, nemogućnost koncentracije, vrtoglavica ili često razmišljanje o hrani. Osluškujte svoje tijelo i ako ne možete sami pronaći način da zadovoljite potrebe sa jelom, posavjetujte se s nutricionistom koji vam može pomoći sa prehranom i osmisliti plan koji će zadovoljiti vaše potrebe.

3. NEŠTO VAS OMETA KAD JEDETE

S obzirom na današnji užurban raspored, možda jedete dok hodate, vozite ili pričate na telefon. Ako jedete na taj način, tijelo neće prepoznati da je sito. Zbog toga ćete imati potrebu pojesti puno više hrane i dovesti se u situaciju prejedanja. Kad se fokusirate na jelo puno prije ćete osjetiti zasićenost, a samim time i povećana potreba za hranom će nestati kao i mogućnost potrebe za emocionalnim prejedanjem.

4. NE SPAVATE DOVOLJNO

Spavanje igra značajnu ulogu u reguliranju hormona, što može doprinijeti povećanom osjećaju gladi. Kratko vrijeme spavanja povezano je s povišenim razinama grelina, hormona koji stimulira apetit i smanjene razine leptina, hormona sitosti. To znači da, kada niste naspavani, vjerojatnije ćete se osjećati gladnima i imat ćete potrebu za slatkom hranom. Usredotočite se na stvaranje zdravih navika spavanja, uključujući izbjegavanje alkohola i teških večera prije spavanja, te ostavljanje naprava kao što su telefon ili prijenosno računalo u drugoj sobi.


29 views0 comments

Comments


bottom of page