top of page

RASČISTITE DOM I PRODIŠITE


Sve je energija. Oko nas. U nama. Struji neprekidno. Oku je nevidljiva. Prstima nedodirljiva. Kad neometano teče osjećamo sklad. Osjećamo se dobro. Zadovoljni smo.

Kad nastane prepreka u njezinom toku, osjećamo nesklad. Osjećamo nezadovoljstvo.

Mnoge od tih prepreka zapravo stvorimo sami. Kako u nama, tako i u prostorima gdje boravimo. Jedna od velikih prepreka je nered koji stvaramo svakodnevno u svojim domovima ili uredima. Prostor natrpan gomilom stvari blokira protok energije i kad se nalazimo u takvom prostoru osjećamo se nemirno, umorno, demotivirano. Sigurno imate prostorija u svom domu u kojima se osjećate izuzetno ugodno, ali imate bar jednu u koju ne volite previše zalaziti, a da ni sami ne znate uzrok tome.

Hrpe stvari koje smo skloni spremati u ormare, ladice, skrivene kutke, uzrok su nesklada u tim prostorijama. Isto kao i mi, prostorije moraju disati. A da bi to mogle, oslobodite ih. Zamislite da na vaša prsa netko stavi hrpu knjiga, suvenira, jastuka. Da li biste mogli disati ili biste se morali boriti da udahnete? Osjećali biste se umorno, bili biste u grču i jedino što bi željeli da se što prije riješite tog tereta sa sebe da možete slobodno disati i opet se osjećati dobro.

Isto tako je i sa vašim domom. Kada slijedeći puta uđete u neku prostoriju u svom domu, osvrnite se oko sebe. Stanite na trenutak i promotrite što sve imate u toj sobi. Kako su vam stvari posložene ili nisu? Da li stvari imaju svoje mjesto ili ste ih tu samo odložili dok ne nađete neko mjesto? Otvorite ladice. Što imate u njima? Spremljene neke davne poklone na koje ste zaboravili, suvenire koje ste donijeli sa nekog putovanja? Otvorite ormar. Što ste spremili u njega? Robu koju ste mislili nekome pokloniti? Ili ćete je možda opet obući za koju godinu?

Nered stvara stres. Sve te brojne stvari odvlače vam pažnju - to je zapravo oblik vizualnog uznemiravanja. Kada uklonite nered oko sebe, primjećujete čistoću i osjećate se opušteno. Iako niste možda toga niti svjesni, energija opet struji skladno oko vas i osjećate se spokojno.

Zato rasčistite svoj dom kako biste dan započeli mirno i zadovoljno. Jer ako ujutro ušećete u sobu punu razbacanih igračaka, posuđa i drugih gluposti u glavi vam odmah nastaje kaos i postanete nervozni i ljuti. Čist, uredan i jednostavan dom doprinosi mirnom stanju uma, produktivnosti i sreći.

No najteže je napraviti taj prvi korak, započeti rasčišćavanje. Od same pomisli vas hvata jeza. Ali kad krenete, vidjet ćete da to uopće nije tako teško. Zapravo, naći ćete i satisfakciju što ćete se napokon riješiti tih gomila koje ničemu ne služe.

1. KORAK - ODVOJITE MALO VREMENA

Ne trebate odmah uzeti godišnji da biste rasčistili cijelu kuću. Ako to planirate vjerojatno nikad nećete poduzeti taj korak. Uzmite si pola sata ili sat vremena i krenite sa jednom prostorijom. Kad uđete u prostoriju onda se usredotočite na određenu policu ili ormar. I budite temeljiti i nemilosrdni. Izvadite sve stvari iz ladice ili police i sortirajte ih u tri grupe: smeće, proslijediti nekome i zadržati. Za svaki predmet koji uzmete u ruke odmah odlučite u koju grupu ćete ga staviti. Nema vraćanja na staru hrpu i neodlučnosti. Zadržite samo one predmete koji su vam neophodni ili vam imaju posebnu vrijednost. Te predmete odmah posložite u ladicu ili policu.

Kao i uvijek postoje neki predmeti za koje niste sigurni da ih nećete zatrebati, zato pripremite još jednu kutiju u koju ćete staviti te predmete i kutiju spremite na tavan ili podrum. Ukoliko ih niste trebali u idućih 6 mjeseci onda se i njih riješite.

Svaki dan izdvojite malo vremena da rasčistite jedan mali dio sobe i nakon nekog vremena imat ćete čisti i prozračan dom.

2. KORAK - NAGRADITE SE

Svaki korak koji napravite dio je puta prema nekom cilju ili postignuću. Zato, ma kako mali taj korak bio, nagradite se. Pohvalite sami sebe na odlično odrađenom poslu, npr. što ladica sad izgleda čisto i točno znate gdje je što. Skuhajte si kavu, popijte čašu vina ili se počastite bilo čime što vas u tom trenutku veseli. Osjećat ćete se dobro i mirno.

3. KORAK - ODRŽAVANJE DOMA

Sada kad ste doveli dom u red, jako je bitno da se opet ne dovedete u situaciju pretrpanosti i nereda. Da bi to izbjegli, odredite za svaku stvar njezino mjesto i uvijek je vraćajte tamo. Ako vam se dogodi (a dogodit će se) da nađete stvari bačene na kauč ili prebačene preko stolice, odmah ih vratite na mjesto. Ukoliko neka stvar nema još svoje mjesto, nađite ga jer će vam u protivnom stalno šetati naokolo i smetati vas ili je se jednostavo riješite.

Bez obzira koliko ste pedantni (ili niste) uvijek će biti potrebe za redovnim sređivanjem doma, jer kad su u pitanju obitelji, uvijek tu ima spremanja i čišćenja.

Zapišite u svoj raspored i to čišćenje. Da li će to biti na tjednoj, mjesečnoj ili višemjesečnoj bazi, ovisi o vama i vašem načinu života, pa se prema tome i organizirajte. Prakticirajte i budite dosljedni u tom rasporedu i nećete više imati problema sa velikim čistkama koje vam zadaju glavobolje.

4. KORAK - PROMIJENITE NAVIKE

Nered u domu stvaramo sami. Zato je potrebno preispitati svoje navike i uvidjeti koje su ključne u stvaranju tog nereda. Da li je to potreba za sakupljanjem stvari bez obzira da li su vam potrebne ili ne, da li ste ovisni o kupovini pa stalno donosite neke nove stvari doma koje vam zapravo nisu ni potrebne, da li ne stavljate stvari na mjesto... Što god to bilo, fokusirajte se na te navike i krenite rješavati jednu po jednu. Uzmite si mjesec dana i pokušajte se riješiti te navike, te stvoriti novu koja će vam pomoći u reduciranju nereda.


Sigurna sam da znate kako je manje više. No često to uzimamo zdravo za gotovo i ne osvjestimo ono što znamo ili izgovaramo. U ovom slučaju manje stvari u vašem domu ili uredu imat će veći učinak u vašoj produktivnosti, vašem miru i zadovoljstvu. A ako ste zadovoljni sa sobom i okruženjem u kojem živite možete postići čuda.

Nered je poput okova - drži vas na mjestu i čini vas očajnima.

Kad maknete nered kao da ste maknuli okove - slobodni ste, možete se kretati, možete stvarati i živjeti upravo onako kako vi želite.

Vaše životno okruženje postaje prozračno i lagano i vašim domom teče energija koja stvara sklad i harmoniju.34 views0 comments

Comments


bottom of page