top of page

MEDITACIJA I TJELOVJEŽBA

Updated: May 4, 2023


Meditacija je izvrstan način za smirivanje uma, oslobađanje od stresa i centriranje emocija. Uz dosljednu praksu, meditacija je pokazala brojne dobrobiti za mentalno i fizičko zdravlje.

Isto tako poznato je da je tjelovježba izuzetno bitna komponenta zdravog načina života. Kretanje je život i život je kretanje. Vrlo jednostavno pravilo koje trebamo usvojiti ako želimo biti zdravi i vitalni.

Najčešće meditaciju i tjelovježbu promatramo odvojeno. Ali kada ih udružimo dobivamo uzlet i duha i tijela na sasvim novu razinu.


Meditacija je nevjerojatna praksa koja nas može iscijeliti na bezbroj načina. Povratak u središte, prisjećanje onoga što je stvarno i otpuštanje napetosti ključne su prednosti redovite prakse. Kako meditaciju prakticiram već godinama mogu reći da imam dosljednu i stabilnu rutinu koja mi pomaže da procesuiram svoj život kroz svjesnu prizmu događaja.

Ponekad je lako meditirati, a ponekad naše tijelo ili um jednostavno ne žele mirno sjediti. No kada znamo da cilj meditacije nije da budemo dobri u meditiranju nego da nam ona pomaže da budemo bolji u životu i da ne možemo isključiti um kao što ne možemo isključiti svoje srce kad to želimo, onda smo napravili veliki korak prema shvaćanju što je meditacija i koji su njezini benefiti. Meditirajući radimo na svom unutarnjem biću.

Dok se krećemo i vježbamo isto tako oslobađamo dopamin i endorfin kao i kod meditacije, koji utječu na naše misli i emocije i to one ugodne. Sigurno se nakon vježbanja ili trčanja osjećate snažniji, fokusiraniji i kao da vam je um bistriji. Kretanjem pokrećemo energiju u svom tijelu koja tada teče cijelim našim bićem. Vježbom radimo na našem fizičkom biću.

Praksom spajanja meditacije i vježbanja možemo iskoristiti sve učinke koje nam ove dvije prakse donose.

Um i tijelo prirodno su predisponirani za zajednički rad. Oni utječu jedno na drugo. Kada osvijestimo to možemo koristiti jedno za njegovanje drugog i tako ponovo uspostaviti vezu koja će dovesti do integracije vašeg punog bića.

Kada vježbate i dozvolite umu da potpuno uroni u vaše pokrete dolazi do ujedinjenja koje osjećate u cijelom svom biću. Budući da se um bavi pokretima, nepotrebne misli i brige nestaju i tonemo u sadašnjost. Nakon što um nađe mir i integraciju možemo početi unositi veću namjeru u rad s našim umom kroz meditaciju.

Sami ćete odlučiti koja vrsta meditacije vam najviše odgovara, da li je to tiha meditacija sa mantrom, da li je to meditacija za emocionalno čišćenje, vizualizaciju ili nešto drugo.

Nije bitno koju vrstu vježbe ili meditacije ste odabrali koliko je bitno da njegujete redovitu praksu. Važno je biti dosljedan kako biste u potpunosti iskusili dobrobiti tih praksi, a ne stvari raditi s vremena na vrijeme da biste se osjećali dobro. Za napredak i rast potrebna je praksa, podrška i vodstvo.7 views0 comments

Comments


bottom of page