top of page

KAKO USAVRŠITI DONOŠENJE ODLUKA U 3 KORAKA


Jeste li ikada naišli na probleme pri donošenju odluka? Ili, kada donesete odluku, često se preispitujete i nagađate jeste li donijeli pravu odluku ili ne?

Odluke dijelimo na one velike i važne i one male, svakodnevne za koje mnogo puta kažemo da su nevažne.


Npr. odluku da li ćete napustiti sadašnji posao i benefite koje vam nudi da biste pokrenuli vlastiti posao, ili da li ćete imati djecu, da li ćete se preseliti u drugi grad zbog posla ili možda ljubavi - to su odluke koje smatramo izuzetno važnima i smatrate ih presudnima u određivanju putanje cijelog vašeg života.

Dok odluku što ćete obući danas, što ćete jesti i da li ćete uopće jesti, da li ćete se osjećati dobro, da li ćete izdvojiti vrijeme za sebe, smatramo malim i nebitnim.

No istina je zapravo da fino podešavanje načina na koje donosimo te male, svakodnevne odluke isto doprinosi određivanju smjera i kvalitete našeg života jer nam one zapravo pomažu da donesemo veće odluke puno lakše i sigurnije.


U svakom slučaju, sve odluke koje donosimo - ma kako se činile teške ili nedosljedne - zbrajaju i polažu temelj za to tko ćemo biti, za količinu ljubavi i novca koje ćemo imati i slično.

Obraćanje pozornosti i poboljšanje načina na koji donosimo odluke mogu izravno utjecati na kvalitetu našeg života i što smo bolji u donošenju odluka, to smo sposobniji stvoriti život koje doista volimo živjeti.

Ovdje su 3 jednostavna koraka kod donošenja odluka koji će vam pomoći da usavršite tu vještinu kako biste brže i pouzdanije krenuli u životu.

1. Obratite pozornost na svoje osjećaje

Prilikom donošenja odluke, umjesto oslanjanja na logiku ili naviku, obratite pozornost na to kako se osjećate u tom trenutku kad preispitujete svaku od opcija koja vam se nudi i koji je osjećaj prisutan nakon donošenja odluke.

Recimo da ulazite u trgovinu i razmišljate: " Da li da kupim povrće i meso za ručak ili da kupim burek i buhtlu sa čokoladom?"

Što vam tijelo govori da želi? Kako ćete se osjećati poslije svakog od tih jela? Možda ćete se sa burekom osjećati zadovoljno u tom trenutku, ali duboko u sebi znate da ćete se za sat vremena osjećati napuhano i letargično.

S druge strane, kako se osjećate u vezi povrća i mesa i kako ćete se osjećati za sat vremena? Zadovoljni, energični i zdravi?

Ako ste u situaciji gdje vam obje opcije izazovu slične osjećaje, samo odaberite ono za što ste više raspoloženi i nemojte previše misliti!

Ali ako se čini da jedna opcija nosi sa sobom veći osjećaje vitalnosti, idite s tim!

Samosvijest je ključ ovdje. Koju opciju OSJEĆATE na višem nivou da bude u skladu s onim što želite biti? Tu je vaš odgovor.

2. Zapitajte se: "Što bih volio?"

Često donosimo odluke na temelju onoga što mislimo da bismo trebali učiniti ili onoga što mislimo da možemo učiniti. Ili donosimo odluke na temelju očekivanja drugih - naših roditelja, supružnika i tako dalje.

Ali umjesto da budete motivirani osjećajem obveze i umjesto da igrate na sigurno, postavite sebi ovo jednostavno, ali nevjerojatno moćno pitanje ...

"Što bih volio?"

Ne zadržavajte se u odgovaranju. Ne odgovarajte na temelju onoga što trenutno mislite da je moguće. Ne pitajte se, na primjer, za koje poslove ste se kvalificirali na temelju vašeg fakultetskog stupnja ili završene škole - pitajte se što bi vam doista donijelo radost.

Jednom kada saznate što biste voljeli, kada budete imali jasnu viziju o tome kako biste željeli da vaš život izgleda, donosite odluke u službi te vizije.

Recimo da ste odmjerili odluku između dvije opcije koje zvuče odlično. Kako odlučujete što biste više voljeli?

Evo primjera kako možete prakticirati donošenje odluka.

Recimo da raspravljate o životu u Zagrebu ili Opatiji i teoretski biste voljeli bilo koju od tih opcija.

Zatvorite oči i doista vizualizirajte obje opcije:

• Kako izgleda vaš dom?

• Četvrt u kojoj živite?

• Gdje provodite svoje vrijeme i s kime ga provodite?

Ne morate znati ništa o tome kakav će vaš život zapravo biti u bilo kojem mjestu - samo obratite pozornost na opciju koja vam daje život koji biste voljeli živjeti.

• Koja vas više uzbuđuje?

• Od koje vam srce brže kuca?

• Koja vam daje osjetilno iskustvo života kojeg biste voljeli?

Prilikom donošenja odluka, okrenite se prema opcijama koje vam daju osjećaj prostranosti - one koje vašoj mašti dopuštaju da razviju vaš najveći san i da se osjećate istinski uzdignuto!

3. Odlučite i ne osvrćite se

Često trošimo naše dragocjeno vrijeme i energiju razmišljajući između opcija, tako da na kraju završimo frustirani i bez bilo kakvog djelovanja.

U svojoj knjizi Snaga odlučivanja, Raymond Charles kaže:

"Neodlučnost je zapravo odluka pojedinca da ne uspije."


Iznova i iznova istraživanja pokazuju da uspješni ljudi brzo donose odluke.

To ne znači da trebamo donositi impulzivne, neinformirane ili nepromišljene odluke!

Ali kad jednom obratimo pažnju na naše osjećaje i stvorimo viziju onoga što bismo voljeli, moramo se pouzdati u našu intuiciju i donijeti odluku koja će biti ekspanzivna.

Ključ za brzo donošenje odluka je da ne predomišljamo.

Uspješni donositelji odluka se ne boje grešaka - oni znaju da je važnije nastaviti se kretati naprijed nego ostati zaglavljen u neodlučnosti!

Ako prihvatimo da „ne postoji neuspjeh, samo povratne informacije“, kao što kaže Robert Allen, onda možemo donositi odluke bez straha od donošenja pogrešne odluke!

Ako nam se ne sviđaju rezultati određene odluke, uvijek imamo mogućnost prilagodbe smjera i donošenja nove odluke sa znanjem i iskustvom koje smo stekli iz prethodne.

Donosite odluke od SADA

Iako odluke koje donosimo danas imaju potencijal utjecati na našu budućnost, ne možemo zapravo donijeti odluku za budućnost, jer još ne postoji!

Međutim, danas možemo donijeti najbolje moguće odluke za ovo gdje se nalazimo sada.

Ako zapamtite da svoje odluke donosite u sadašnjosti, možete ići naprijed prema svojim ciljevima pitajući se:

"Što sada mogu učiniti, s ovime gdje sam sada i sa ovime što sada imam?"

Svaki put kada na ovo pitanje odgovorite akcijom, donosite snažne odluke u službi života koji želite.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page