top of page

KAKO SE RIJEŠITI LOŠIH NAVIKA TREĆI DAN

Updated: May 4, 2023Treći dan

Prva dva dana radili smo na tome da osvjestite svoju lošu naviku i sagledate sve njezine segmente, te zašto je uopće radite. Nakon toga slijedilo je promišljanje o pozitivnom stavu, suprotnom od onog koje vam inače donosi loša navika.

Danas je veliki dan jer ćete lošu naviku ZAMIJENITI DOBROM NAVIKOM.

Sada smo došli do konkretne stvari. Možda će vas to užasnuti na prvu, jer tu izlazite iz svoje zone ugode. Tijelo će se buniti i pokušati vas na sve moguće načine nagovoriti da se vratite u „stari, poznati i ugodni“ obrazac. No, vi ste već dovoljno svjesni svoje loše navike i jaki da možete svom tijelu reći NE i početi provoditi ono što je bolje za cijelo vaše biće. Kada ćete za mjesec dana pogledati unatrag, sa smiješkom ćete se prisjećati ove borbe i biti zadovoljni sobom što ste ustrajali, jer se sada osjećate puno bolje i napredovali ste emocionalno i mentalno.  

Odlučite kojom ćete dobrom navikom zamijeniti ovu lošu i zapišite ju VELIKIM SLOVIMA na papir, na onaj isti na kojem ste napisali samo pozitivne stvari i koji imate uz sebe.

Primjer:

  • ako grizete nokte – grizite mrkvu, celer ili uzmite neko voće

  • ako ste skloni emocionalnom prejedanju navečer – otiđite u krevet prije nego osjetite poriv ili čim ga osjetite

  • ako pušite – uzmite žvaku, orašaste plodove, popijte limunadu ili smootie, prošećite kratko

  • ako ste ovisnik o društvenim mrežama – uzmite knjigu, otiđite u teretanu ili vježbajte doma, očistite jednu prostoriju

  • ako ste ovisni o lošoj hrani – napunite frižider voćem, povrćem i mesom, kupite orašaste plodove i kad osjetite poriv uzmite neko voće, napravite finu salatu, pojedite malo orašastih plodova ili tamne čokolade, napravite smootie Ovo su samo prijedlozi. Vjerojatno već imate ideju sa kojom navikom ćete krenuti kako bi se zauvijek riješili loše. Ako ne znate pitajte prijatelje, obitelj, kolege na poslu. Sigurno će vas zasuti idejama.

No imajte na umu, da dobra navika mora vama odgovarati. Morate uživati u njoj inače ćete odustati već nakon par dana.

Svaka navika u nama izaziva osjećaj zadovoljstva, zato je i ponavljamo. Nemojte pretpostaviti da bi vam nešto bila bolja solucija, nego morate biti sigurni u to. Morate uživati u toj novoj navici. Samo tako ćete izgurati staru iz svog života.

Zadatak: danas počinjete uvoditi novu naviku u svoju svakodnevicu. Svaki puta kada osjetite poriv za lošom navikom recite sebi umjesto: „Danas neću gristi nokte“- „Danas ću uživati grickajući mrkvicu“, ili umjesto „Danas neću jesti junk food“-„Danas ću uživati jesti finu pileću salatu“ ili umjesto „Danas neću visiti cijeli dan na društvenim mrežama“ – „Danas ću pročitati 20 stranica knjige“, itd.

Neće vam biti lako, ali možete vi to.

Sjetite se da je ova „borba“ kratkoročna i da vas dugoročno čeka ljepši i ugodniji život bez nepotrebne loše navike.

Želim vam uspješan veliki treći dan

4 views0 comments

Comments


bottom of page