top of page

KAKO SE RIJEŠITI LOŠIH NAVIKA DRUGI DAN

Updated: May 4, 2023Drugi dan

Jučer ste izabrali jednu naviku i imali ste zadatak zapisati sve o njoj kako bi je osvjestili. Nadam se da ste uspjeli kroz dan promatrati kada pribjegavate toj navici i koji su joj okidači.​

Danas idemo korak dalje. Uzet ćete drugi list papira i na njemu napisati ponašanje koje je SUPROTNO od ovog ponašanja koje želite promijeniti. Idite u najsitnije detalje da osjetite i emotivno zadovoljstvo kada pišete o tome. Napišite sve prednosti i pozitivne strane koje se događaju kad ta navika više nije prisutna u vašem životu.​

Vraćamo se opet na primjer sa griženjem noktiju: nokti su zdravi i lijepi, možete ih sami urediti ili si priuštiti manikuru, možete staviti neki lijepi prsten na ruku, možete staviti ruke na stol u velikom društvu bez straha da će se netko zagledati u vaše nokte ili postaviti pitanje: ti grizeš nokte?, stresne situacije rješavate, a nokti ostaju lijepi i uređeni...

Vizualizirajte uspjeh dok pišete. Zamislite situacije u kojima ćete biti u iskušenju da se prepustite toj navici, ali odaberete bolju opciju i zapišite je.

Kad ste sastavili ovaj popis, pročitajte ga i stavite na stranu.

Tada uzmite list od jučer gdje ste opisali lošu naviku i potrgajte ga u sitne komadiće i bacite u smeće ili wc. To je simbolička gesta, ali ima jaku poruku za vašu podsvijest.

Zadatak za danas: nosite taj list papira sa sobom i kad god ste u prilici, pročitajte ga. Što više ćete ga čitati to će se ta ideja sve više primati u vašu podsvijest.

Budite ustrajni. Na dobrom ste putu i vjerujte u sebe. Zapamtite da promjena navika nije lagana, ali je moguća. Najteže je probiti led. Kad uspijete promijeniti jednu naviku, napravili ste ogromnu stvar. Svaka iduća bit će vam lakša, jer ćete znati postupak, a i znat ćete da je rezultat bio uspješan, te će vas to još više motivirati.

Vježbajte promatranje kao što ste radili i prvi dan. Bitno je da kroz dan idete svjesno, umjesto da ste konstatno na „autopilotu“.

Želim vam uspješan još jedan dan na putu prema fantastičnoj promjeni.

7 views0 comments

Comments


bottom of page