top of page

KAKO SE RIJEŠITI LOŠIH NAVIKA ČETVRTI DAN

Updated: May 4, 2023Četvrti dan

Jučer ste lošu naviku zamijenili dobrom i napravili ste ogroman skok u svom životu. Sada slijedi istrajnost u provođenju dobre navike svaki dan slijedećih 30 dana. Za stvaranje navike je u prosjeku potrebno oko 21 dan, no da bi bili sigurni da će se navika „uhvatiti“ provodit ćemo je 30 dana. Nakon toga, više ne bi trebali razmišljati o tome kao o uvođenju nove navike, nego bi vam to trebala biti rutina kojoj se ne protivite, a one loše navike više nema u vašoj svakodnevici.

No, kako smo svi mi različiti, ako vam ni nakon 30 dana to nije postalo rutina nemojte se obeshrabriti. Svakome od nas treba različito vrijeme za prihvaćanje novih stvari, pa ako vam treba i više od 30 dana nije to tragedija. Samo nastavite jer ste na dobrom putu da se zauvijek riješite loše navike i da ona postane prošlost o kojoj nakon nekog vremena nećete uopće ni razmišljati, kao da nije ni postojala.

Da cijeli proces traje i 60 dana nije bitno, jer razmislite

što je 60 dana prema ostatku vašeg života – svim godinama koje su još pred vama!!!

Osim što ćete svjesno svaki dan raditi na uvođenju svoje nove navike, želim vam skrenuti pažnju na neke stvari koje će vam još dodatno olakšati cijeli proces. Ovo su prijedlozi i ako ste u mogućnosti ih primijeniti zasigurno će vam biti od pomoći:

  1. PROMIJENITE OKRUŽENJE

Često nas i stalno okruženje navodi na određeno ponašanje, čak ako ga pokušavamo i promijeniti. Prekidanje navike je djelomično i pitanje smanjenja situacijskih pokretača sve dok ne razvijete nove načine ponašanja. Nove situacije potiču veću upotrebu dijelova vašeg mozga koji su usmjereni prema svjesnom donošenju odluka umjesto da vas uvlače u automatske obrasce ponašanja. Dobar način za izbjegavanje loših navika je pronaći način da promijenite prizor i vidite da li je tada vaša navika manje primamljiva. Npr. ako volite pušiti u svom dvorištu, uklonite stolac u kojem sjedite i zamijenite ga biljkom. Ako imate tendenciju prejedanja na istom mjestu u blagavaoni, pomaknite se na drugo mjesto ili pomaknite neki komad namještaja tako da gledate u drugom smjeru nego obično kad jedete. Takve male suptilne promjene u okolini mogu smanjiti naviku i prisiliti vaš um da procijeni što se događa. Okružite se s ljudima koji podržavaju vaše željeno ponašanje. To ne znači da ćete sada odbaciti svoje stare prijatelje, ali pronalaženje novih koji žive na isti način kao što vi želite, može pomoći u smanjivanju broja okidača. Ako možete otiđite na odmor. Jedan od najučinkovitijih načina za razbijanje starih navika je da se na neko vrijeme stavite u potpuno novu situaciju i razvijete nove, zdravije navike koje ćete onda moći zadržati nakon što se vratite u normalan život.

2. STVORITE PREPREKE NAVICI

Ako možete stvoriti prepreke koje otežavaju ili čine naviku neugodnijom nego neki drugi način djelovanja, to vam može pomoći da razbijete rutinu koja je u prošlosti ojačala tu naviku. Evo nekoliko prijedloga: Recite ljudima koji vas podržavaju o svom planu da razbijete lošu naviku i da vas upozore ako se na bilo koji način opet vraćate na staro. Tako ćete biti manje skloni da podlegnete iskušenju. Ili pronađite nekoga tko želi prekinuti istu naviku kao i vi pa ćete tako biti potpora jedni drugima i imat ćete osjećaj obaveze i odgovornosti. Napravite bilo koju stvar da razbijete slijed događaja koji obično dovodi do neželjenog ponašanja. Npr. ako pokušavate prestati pušiti držite cigarete u drugoj sobi. Ako pokušavate biti što manje na društvenim mrežama, prekinite vezu s internetom ili koristite jednu od aplikacija koje blokiranju pristup takvim web stranicama. Iako se ove prepreke može lako prevladati ponekad su dovoljne da se razbije obrazac neželjenog ponašanja. Stavite male kazne za propuste. Npr. kad se vratite lošoj navici stavite određeni iznos u kasicu. Neka to bude iznos koji ćete doživjeti kao „šamar“. Kad naviku izbacite potrošite novac kao nagradu ili ga donirajte u dobrotvorne svrhe. Ako pokušavate zaustaviti prejedanje, dodajte 10 minuta treningu svaki puta kad se prejedete. Kazne koje se odnose na ponašanje uglavnom su najučinkovitije.


3. BUDITE BLAGI PREMA SEBI

Kada govorite sebi da nešto ne možete učiniti to je loša kognitivna navika koja će pojačati vaše uvjerenje da zaista i ne možete. Ako ste grubi prema sebi kada vam je teško ili niste u nečemu uspjeli to može doprinijeti pogoršanju loših navika. Nemojte se kritizirati ako se jednom „prepustite“ lošoj navici. Prihvatite taj propust i recite sebi da zbog toga niste neuspješni i dalje nastavite sa procesom uvođenja te navike. Ne smijete odustati zato jer ste jednom zgriješili. Kreirajte pozitivne planove za sljedeći puta kada se suočite sa izazovom. Npr. imala sam u torbi vrećicu čipsa i pojela je za užinu, ALI za sutra ću si kod kuće pripremiti zdrave grickalice (voće, povrće, orašaste plodove) i ponijeti ih sa sobom pa neću biti u iskušenju.

4. NAGRADITE SE ZA USPJEHE

I na kraju nam ostaje ono najslađe. Nagrada za svaki uspjeh koji ostvarite. Budući da se navike stvaraju kada se ponašanje na neki način nagrađuje, sjajan način za stvaranje novih navika je nagrada za dobro ponašanje. Najuspješnija nagrada je ona koja dolazi odmah nakon željenog ponašanja, a to je nešto što iskreno želite ili u čemu uživate. Npr. ako svako jutro ostanete 5 minuta duže u krevetu nego što bi trebali i tada žurite u nervozi na posao, kada se dignete na vrijeme,  nagradite se finim kolačem nakon ručka.

Svaki dan zamišljajte svoj uspjeh.

U svom umu vizualizirajte kako imate već usvojeno željeno ponašanje, odnosno naviku.

To pomaže u jačanju pozitivnih obrazaca ponašanja.

Sada vam samo predstoji da trenirate novu naviku, da budete uporni i dosljedni i trud će se isplatiti.


Nadam se da ste uživali u ovom malom izazovu

koji vam može donijeti ogromne promjene u životu i na kraju vas ponukati

da nakon ovog izazova krenete u neki novi kako bi postali

upravo ona osoba koju ste oduvijek priželjkivali.

Javite se sa svojim komentarima i iskustvima, a svakako bih željela čuti vaše rezultate nakon 30 dana.

Možete ih pisati dolje u komentare ili na email inpirativanzivot@inspirativanzivot.com.​

Živi inspirativan život 

10 views0 comments

Comments


bottom of page