top of page

KAKO IZAĆI IZ SVOJE ZONE UDOBNOSTI (ZONA KOMFORA)

Updated: May 4, 2023


Zona udobnosti. Svi je volimo jer nam pruža sigurnost, udobnost i sve nam je poznato. Nema neizvjesnosti, nema rizika, nema tjeskobe, osuđivanja, frustracija.

No i sami ste svjesni da iako živite u zoni udobnosti niste zadovoljni svojim performansom, svojim životom općenito. Svejedno osjećate strah, nesigurnost, depresiju, tjeskobu.

Zašto je to tako?

Osobni rast i razvoj nalaze se izvan naše zone udobnosti, u izazovima i suočavanju sa strahom i neuspjehom. Često se najljepše i najbolje stvari rađaju upravo iz najneugodnijih situacija koje nam život servira.

Ljudi stvaraju navike i robuju im manje-više cijeli život. Ako želite život pun uzbuđenja i zadovoljstva morate iskoračiti iz tog gnijezda i dati sebi priliku da zaista uživate u životu.


Ono što nas najčešće koči u isprobavanju novih stvari i pomicanja zone udobnosti je strah od nepoznatog. Izbjegavanje situacija koje vas straše ili čine nesigurnim samo će kratkoročno pomoći u ublažavanju vaše tjeskobe dok vas dugoročno mogu dovesti do većih razina stresa.

Ljudima je stresnija pomisao na nešto nepoznato nego ako vam je situacija poznata i znate da će ishod biti neugodan za vas. Tjeskoba leži u neizvjesnosti, odnosno u strahu od nepoznatog - to su dokazala nebrojena istraživanja na tu temu. No ono što igra veliku ulogu u tom dijelu je zapravo vaša percepcija te situacije i upravo je to ključni čimbenik kako ćete vi odreagirati ili kako ćete se osjećati. Vaša percepcija se može (i uglavnom) se razlikuje od stvarnosti, te se većina strahova uopće nikad ne realizira.


Strah od neizvjesnosti je jedan od temeljnih strahova koji danas prevladava među ljudima. On izaziva tjeskobu ali utječe i na mentalne poremećaje te igra veliku ulogu u svakodnevnim emocijama i kod donošenja odluka.

Sigurno ste već čuli da čovjek djeluje ili iz straha ili iz ljubavi. Nema trećeg.

Kad ste obuzeti strahom ne možete razmišljati, skloni ste panici, a možete doživjeti i blokade poput "smrzavanja". Zato da biste se oslobodili straha koji vas sputava morate mu se izložiti. Morate ih iskusiti kako biste ih se riješili.

Strah nam je nužan za preživljavanje. On je neka vrsta našeg zaštitnika od situacija koje nas životno ugrožavaju. No kada strah počne upravljati nama onda to vodi u ponore mučenja, depresija i stalnog stresa.


Iako se možda nalazite u takvoj situaciji to ne znači da se ne možete suočiti sa životom izvan zone udobnosti. Da vas vaše reakcije na stres sprečavaju da budete sposobni prosuditi što možete učiniti za sebe izvan te zone. Konstantan život pod stresom utječe i na vaše fizičko zdravstveno stanje.

Možete naučiti kako da steknete sigurnost u nepoznatim situacijama, a to je da se naučite izlagati. To je postupno suočavanje sa svojim strahovima, čime smanjujete izbjegavanje i strah koji prati tu situaciju.


Možda ste već i sami postali svjesni te situacije no ne znate što bi točno trebali napraviti kako bi proveli to u djelo i krenuli sigurnim putem polako iz zone udobnosti prema novim izazovima i novim mogućnostima.

Postoji način kako da napravite lagani prijelaz iz tog sigurnog života u balončiću prema iskustvima koja već dugo želite, ali ih se bojite ili ih izbjegavate.


  1. Ako svoja očekivanja postavljate nerealno visoko sigurno ćete često izbjegavati raditi stvari za koje niste sigurni da ćete ih moći ispuniti. Zato se uopće ne trudite da se ne bi razočarali. No zašto stavljate tako veliki pritisak na sebe? Postavite si drugačiji cilj, a to je da nemate očekivanja nego vidite što će se dogoditi i kamo vas taj izazov vodi. Bez očekivanja, samo akcija.

  2. Počnite sa malim stvarima. Ako mislite da je sve ili ništa pravi put, to zapravo može postati prepreka za dalje. Napravite male stvari koje možete ispuniti i one će vas voditi do većih ciljeva. Tako si zapravo nećete dati priliku da pomišljate učiniti nešto što će vam se na kraju učiniti prevelikim i paralizirat će vas strah te ćete se opet vratiti u svoju sigurnu zonu. Sve postaje lakše kad se pokrenete i počnete raditi na takvim situacijama.

  3. Krenite sa svakodnevnim sitnicama u koje ćete unositi promjene. Najbolja opcija je da počnete sa jednom stvari, pa onda polako dodajete. Tako ćete svom mozgu slati signale da tražite promjenu i da ta promjena uopće nije zastrašujuća. Promijenite mjesto za stolom gdje pijete jutarnju kavu, idite drugim putem na posao ili s posla, započnite razgovor sa blagajnicom u trgovini, napravite novi razmještaj suđa u kuhinji. Svaka novost je hrana za vaš mozak. Što više imate novih iskustava to će vam biti lakše i ugodnije. Kad jednom izađete iz svoje zone udobnosti, zapravo kada je počnete širiti postoji velika mogućnost da će vas to sve više veseliti i da ćete postati znatiželjniji gdje bi vas to moglo odvesti i uživati u novim iskustvima.

  4. Još jedna velika prepreka u našem rastu i razvoju, što znači i izlasku iz komfort zone je naš unutarnji kritičar (ego) kojem je zadaća da vas zadrži upravo ovdje gdje jeste. To je taj glas koji stalno viče u vama i govori vam što trebate napraviti i drži vas podalje od svega novog i drugačijeg. No, taj glas nam često govori stvari koje nisu istinite i dobre za nas. On je taj koji živi u zoni straha i svaki iskorak iz te zone za njega je previše. Zato se nemojte slijepo predavati tom bučnom pratiocu, nego pokušajte osjetiti da li to stvarno želite ili to progovara vaša tjeskoba. Ti mali razgovori sa samim sobom itekako su bitni da bi stvorili dobre temelje i povjerenje u svoje sposobnosti.

  5. Uvedite u svoj život tehnike koje će vam pomoći da se osjećate dobro i fizički i psihički. Tada će vam suočavanje sa neizvjesnošću biti puno lakše. Obavljajte aktivnosti u kojima uživate, prakticirajte tehnike opuštanja, vježbajte, zdravo se hranite. Tako će vam svaki izlazak iz zone ugode biti manje stresan jer ćete biti jaki i duhom i tijelom.


Živite život onako kako zaista želite.

Nemojte ga odbacivati zbog straha od neizvjesnosti

jer ćete tako biti nezadovoljni i tjeskobni.

Krenite sa malim stvarima i za svaki napredak se pohvalite ili nagradite.

Kročite iz poznatog i učmalog života

u inspirativan i uzbudljiv život pun novih mogućnosti.13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page