top of page

7 RAZLIČITIH NAČINA MEDITACIJE

Postoje stotine različitih načina meditacije. One se mogu svrstati u 7 različitih kategorija s time da svaka od njih ima još nekoliko podkategorija. Svaka od njih ima jedinstveni fokus pozornosti.

1. Mindfulness (Svjesnost)

Odnosi se na meditacije ili vježbe koje opažaju osjećaje i misli dok dolaze i odlaze, bez ikakvog osuđivanja.

Mindfulness Meditacija

Mindfulness Meditacija obraća pozornost na osjećaje i misli. Uz korijene u budizmu, meditacija pamćenja široko se prakticira u sekularnom kontekstu. Usredotočuje se na dovođenje svijesti na sadašnjost i promatranje s otvorenoćšću, znatiželjom, suosjećanjem i skromnošću. Pomaže priznavanju uobičajenih misli i tendencija bez suda.

Insight Meditation

Insight meditacija ili meditacija svjesnosti proizlazi iz tradicije Vipassana u školi Theravada budizma. Usredotočuje se na iskustva kao što su slušanje, gledanje, žvakanje, kušanje, dodirivanje, miris, bol, razmišljanje i kretanje. Pozornost je na fizičkom tijelu i obrascima uma koji može stvoriti mentalnu svijest koja čuva pozornost utemeljenu na sadašnjoj stvarnosti.

MBSR - Mindfulness

Smanjenje stresa temeljeno na svjesnosti (MBSR) - Mindfulness koristi um da ublaži stres, anksioznost, paniku, depresiju i kroničnu bol. Razvijen je 1970-ih od strane profesora Jon Kabat-Zinna. MBSR terapija je 8-tjedni tečaj koji kombinira Mindfulness meditaciju, svijest o tijelu i jogu.

Open Awereness

Open Awereness je meditacija gdje se pozornosti dopušta da pluta slobodno i bez smjera. Meditacije ovog tipa postoje u raznim tradicijama.

Vipassana

Vipassana meditacija je vježba gledanju stvari u lice. Vipassana znači uvid u pravu prirodu stvarnosti, a Vipassana meditacija je temeljna praksa za "mindfulness" koja je korisna za sidrenje pozornosti u sadašnjosti. To je postupni proces sve veće svijesti gdje redovita praksa može otkriti istinsku prirodu postojanja.

MBCT

Kognitivna terapija temeljena na svjesnosti (MBCT) - koristi svjesnost da liječi depresiju. Cilj joj je spriječiti povratak depresivnih stanja uključujući bipolarni poremećaj, anksioznost i negativno razmišljanje. Terapija za promjenu disfunkcionalnog razmišljanja slična je onoj koja se koristi u smanjenju stresa na temelju svijesti (MBSR). To se kombinira sa svjesnošću misli, osjećaja i emocija, prihvaćeno bez osuđivanja.

Thai Forest Meditation

Thai Forest Meditation je tradicija budističke škole Theravada. Njezino se podrijetlo prati prema Buddhinoj prosvjetljenosti pod velikim smokvama (The Bodhi Tree). Poklonici koji njeguju tradiciju "ići naprijed" prepoznali su da živjeti jednostavno i blisko prirodi podupire razvoj mudrosti. Tu tradiciju su oživjeli današnji redovnici u sjeveroistočnom Tajlandu.

Somatic Meditation

Somatic Meditation opisuje meditacijske vježbe koje su ukorijenjene u tijelu. Pozornost je stavljena na intuiciju, 'probavne osjećaje' i tjelesno iskustvo. Njezin konačni cilj je prosvjetljenje ili buđenje u tijelu. Ova meditacije zauzima vrlo važno mjesto u liječenju emocionalnih i psiholoških trauma.

Zen - Zazen

Zen -Zazen je vrsta meditacije koja je jedinstvena za Zen budizam. Polazeći od Indije, proširio se na Kinu, Japan i ostale dijelove Azije prije dolaska na Zapad. Poznata je i kao 'sjedeća meditacija' i fokusirana je na dah i sadašnjost. Ravno i uspravno držanje je važno za pomoć u koncentraciji i obično se radi o otvorenim očima, sjedeći u lotusu ili polu lotosovom položaju.

Mindful Eating

Mindful Eating je meditacija koja se usredotočuje na hranu i korisna je onima koji imaju problema s prehrambenim navikama ili prejedanjem. Cilj joj je razviti svijest o hrani na način da se jede polagano i da se u toj hrani uživa. Izgled, miris, okus i tekstura hrane stvara svijesnost o mislima, osjećajima i senzacijama.

MBRP

Mindfulness Based Relapse Prevention (MBRP) koristi svjesnost za liječenje ovisnosti. Sudionici uče prepoznati nelagodu i rađe se nositi s njom (fizički, kognitivni i emocionalni), nego automatski tražiti novi "fix". Ova praksa integrira terapije za sprječavanje relapsa (RPT), smanjenja stresa temeljeno na svjesnosti (MBSR) i kognitivne terapije temeljene na svijesti (MBCT).

Mahamudre

Mahamudra je napredni i sofisticirani sustav meditacije. Sanskrtski 'Maha' znači 'velik' i odnosi se na veliko blaženstvo, a 'mudra' znači 'ne-varljiv' i odnosi se na prazninu. Ona se usredotočuje na prirodu uma i ostvarenja koje je stekao kroz nju. Meditacija ima za cilj smanjiti stres, potaknuti um, izliječiti i doživjeti apsolutnu istinu.

Ch'an Meditation

Ch'an meditacija je oblik kineskog budizma. Osnovan u 6. stoljeću, a podrijetlo mu je Zen (Japan), Sŏn (Koreja) i Thiền (Vijetnam). Temelji se na buđenju nesebičnosti koristi metodu tihog osvjetljenja, poput Zazena u Zen budizmu.

Six Element Meditation

Six Element meditacija je budistički oblik insight (uvida) meditacije. Potječe od samog Bude i potiče kontemplaciju na međusobnu povezanost, nepopustljivost i beznačajnost. Cilj joj je prepoznati da je svaki aspekt našeg bića u stalnom toku.

Taoist Inner View Meditation

Taoistički meditacija je drevna praksa koja poštuje pozitivnu misao. Slična je mindfulness meditaciji i uključuje pozitivan utjecaj dobronamjerne svjetlosti i energetskog sidrenja.

Jangama Dhyana

Meditacija Jangama Dhyana ima drevne korijene u Yogi i Vedi. Shivabalayogi i njegov učenik Shivarudra Balayogi populariziraju je u 20. stoljeću. Daje fokus i pozornost Trećem oku, mjesto koje se nalazi između obrva. Oči su također nježno usmjerene tamo kako bi se olakšala mirnoća uma. Kako se iskustvo produbljuje, meditatori mogu postići čistu svjesnost; svijesnost koja promatra sama sebe.

2. Vizualizacija

Vizualizacija se odnosi na meditaciju ili intenciju temeljenu na namjeri koje uključuju zamišljanje specifičnog iskustva ili kultiviranje osjećaja poput zahvalnosti, oprosta i povezanosti.

Guided Imagery

Vođena vizualizacija upotrebljava maštu da postigne gotovo svako željeno stanje. Riječi, glazba, tišina i / ili zvučni efekti mogu se koristiti za stvaranje višeslojnog, senzorskog iskustva dizajniranog za određeni ishod. To uključuje opuštanje, spavanje, fokus, produktivnost, olakšanje boli i gubitak težine. Vizualizacija je najpoznatija za postizanje uspješnih ishoda u sportu, performansama i wellnessu.

Relaxation Meditation

Opuštanje je mirno stanje u srži našeg prirodnog stanja. Meditacija može pomoći da dođemo to tog stanja otpuštanjem napetosti iz tijela i isključivanjem uma. Opuštanje može vratiti ravnotežu i napuniti nas energijom potrebnom za svakodnevni život.

Healing Meditation

Vrsta meditacije koja pruža osjećaj povezanosti i prisutnosti. Meditacije uključuju mnoge oblike kao što su mantra, afirmacija, vođena vizualizacija, disanje, kundalini ili povezivanje s mirnoćom. Može potaknuti imunološki sustav, smanjiti stres, povećati energiju, istjerati negativne emocije i ublažiti uzroke lošeg zdravlja.

Self-Compassion

Samosvijest pokazuje istu samilost koju imate za druge. To uključuje priznanje boli i patnje i dobro reagiranje. Nije samosažaljenje ni samopouzdanje. Meditacija samosvijesti može pomoći u ozdravljenju i poboljšanju samopouzdanja.

Metta Meditation

Ljubav i ljubaznost (Metta) je budistička praksa za razvijanje nepristrane i bezuvjetne ljubavi. Podučavao ju je Buda i postoji u većini duhovnih disciplina. Osjećaji ljubavi-ljubaznosti uzgajaju se vizualizacijom i afirmacijama koje se projiciraju na druge. Zabilježeno je da smanjuje iritaciju, ljutnju i mržnju, a istodobno povećava strpljenje i sposobnost opraštanja.

Affirmations

Meditacija afirmacije je praksa pozitivnog razmišljanja i samoosnaživanja. Potvrda je sve što se ponavlja glasno ili u mislima koje se upisuju u našem podsvjesnom umu. Učinkovite afirmacije su pozitivne, osobne, specifične i u sadašnjem vremenu. Cilj je da osvijestimo misli kako bi očitovali ciljeve ili promjene u ponašanju.

Compassion Meditation

Meditacija suosjećanja koristi vizualizacijske tehnike za poticanje osjećanja ljubaznosti i suosjećanja prema drugima. Praksa je slična budističkoj ljubavi i ljubaznosti (Metta) i znači razvoj empatije, povezanosti i društvenih vještina.

Manifestation

Meditacija Manifestacije pomaže u stvaranju pozitivnih promjena u životu mijenjanjem misli. Procjenjuje se da se dnevno pojavljuju 60.000 nesvjesnih misli, od kojih su većina negativne. Slično kao i afirmacijska meditacija, ova praksa može biti orijentirana na ciljeve i koristi se s pozitivnom namjerom. "Zakon privlačenja" je primjer korištenja moći manifestacije da bi se donijele promjene u životu.

Chakra Meditation

Meditacija čakra uključuje fokus na energetske centre u suptilnom tijelu. Postoji sedam glavnih čakri i smještene su unutar tijela od početka kralježnice do sedme, krunske čakre smještene iznad glave. Svaka je povezana s bojom i odgovara različitim aspektima našeg tijela i uma. Praksa se može usredotočiti na jednu čakru ili se kretati kroz svih sedam. Namjera je stimulirati i deblokirati svaki energetski centar.

Gratitude Meditation

Meditacija zahvalnosti je spremnost pokazati zahvalnost i usredotočiti svijest na stvari na kojima smo zahvalni kao što su obitelj, prijatelji, priroda i samo postojanje. To može biti moćna i vježba koja vodi do zadovoljstva, sreće i mira. Podrijetlo je nepoznato, ali vjeruje se da proizlazi iz budističke prakse Mette / suosjećanja meditacije.

Yoga Nidra

Yoga Nidra ili "svjesni san", oblik je restaurativne meditacije. Može oporaviti tijelo i um i idealno je za nedostatak sna. To je tantrična praksa meditacije koja inducira moždane valove koji se povezuju s "odmorom i probavom". Pozornost je usredotočena na dah i vođena kroz tijelo, aktivirajući stanje bez napora. Često se prakticira ležeći, a meditatori mogu zaspati, te pažnja teče na prirodan i neometan način.

Universal Meditation

Univerzalna meditacija je dinamična moderna praksa. Popularizirana od strane Uell S. Anderson 950-ih, a prilagodila ju je Kelly Howell u 2010. Ona ima za cilj povezati meditatora sa univerzalnom inteligencijom, i probuditi unutarnje univerzalne moći. To može pomoći u jasnoći uma, negativnih i ograničenih misaonih procesa i upotrebi zakona privlačnosti kako bi se pokazala pozitivna promjena.

Unconditional Love Meditation

Meditacija koja promiče nesebičnu ljubav. Praksa uklanja bilo kakvu identifikaciju sa "ja" (ego), povećavajući mogućnost ljubavi bez uvjeta, s namjerom razvijanja opraštanja, suosjećanja i ljubavi.

Mystical Meditation

Koristi se u različitim tradicijama kao način postizanja Apsolutnog ili Božanskog. Vizualizacijom se istražuje njihov svijesnost i proširuje se svijest.

Forgiveness Meditation

Meditacija praštanja je način postizanja iscjeljenja i ljubavi prema sebi i drugima. Ona se oslanja na pamćenje i vizualizaciju da identificira ljutnju, strah i bijes, a zatim vodi srce daleko od takvih negativnih emocija.

Contemplative Prayer

Kontemplativna molitva je kršćanska tradicija otvaranja srca, uma i duše Bogu kroz izgovorenu riječ i šutnju. Ona stvara unutarnji sveti prostor koji omogućuje intimnost s Presvetim Trojstvom. Cilj je da ga Duh Sveti privuče i dobije Krajnji dar, sjedinjenje s transformativnom Božjom prisutnošću.

MBSR - vizualizacija

Smanjenje stresa na temelju svijesti (MBSR) - koriste se tehnike vizualizacije za ublažavanje stresa, tjeskobe, panike, depresije i kronične boli. Razvijen je 1970-ih od strane profesora Jon Kabat-Zinn, MBSR terapija je 8-tjedni tečaj koji kombinira mindfulness meditaciju, svijest o tijelu i jogu. MBSR - vizualizacija koristi slike za postizanje mirnoće i prenosi svijest u sadašnjost.

Centering Prayer

Kršćanska tiha molitvena praksa. To je otvaranje uma, srca i duše u suglasnosti s prisutnošću i djelovanjem Boga unutar njega. Obično se koristi sveta riječ, a ova tiha molitva pristanka potiče i produbljuje odnos s Bogom.

Reiki meditacija

Reiki je oblik iscjeljivanja energije. Potiče početkom 20. stoljeća od Mikao Usui, japanskog budista, poznatog još kao Usui Shiki Ryoho Reiki. To je praksa ozdravljenja kroz ručne položene na tijelo. Reiki znači ujedinjenje univerzalne i vitalne životne energije. Postizanje te veze može donijeti osjećaj unutarnjeg mira. Kompletan Reiki način života može dovesti do "Anshina Ritsumeija", sposobnosti da se doživljava unutarnji mir usred vanjskog kaosa.

Shamanic Guided Meditation

Ta je meditacija ili putovanje, drevna ljekovita tradicija. To uključuje povezanost i vodstvo duhova, uključujući pretke, starješine, bogove, božice, duhovne vodiče, moćne životinje i anđele. Usredotočuje se na korištenje duhovne veze za liječenje uma, bavljenje vanjskim stresom i razumijevanje sebe i svijeta.

Third-Eye Meditation

Meditacija trećeg oka usredotočuje pozornost na područje između obrva (čakra trećeg oka). Slična je meditaciji čakre i Jangama Dhyana. Često se kombinira s mantrom 'OM' ili specifičnim vizualizacijama jedinstvenim za tu čakru. To je popularna tehnika koja se koristi u yogi, tantri i tibetanskom budizmu.

Tonglen

Tonglen je tibetanska budistička praksa koja se usredotočuje na davanje i primanje. Pomaže u rastu suosjećanja i ljubavi prema drugima, smanjenju ega i privrženosti boli i patnji. Pogodan je za meditatore koji imaju stupanj samosvijesti, koncentracije i emocionalne stabilnosti. Slično je meditaciji ljubavi (Metta) i najbolje radi kada redovito se prakticira.

Quantum Healing Meditation

Kvantna iscjeliteljska meditacija kombinira praktičnu znanost s neopipljivom spiritualnošću. Popularizirana od strane Deepak Chopra, nastoji stvoriti fizičku promjenu u tijelu kroz namjeru i vizualizaciju. Kroz kreativnu i spontanu vizualizaciju, ojačava imunološki sustav i liječi tijelo.

Sufi meditacija

Sufi meditacija je središnja komponenta islamske duhovnosti. Sufi tradicija se usredotočuje na razvijanje osobnog odnosa s Bogom kroz samosvijest i samoispitivanje. Upotrebljava Zikra (pjevanje) i Muraqu (meditaciju) kako bi ispraznili um i srce duhovnih zagađivača. Meditacija nastoji uravnotežiti, liječiti i obogatiti sljedbenike kako bi se suočili s životom koji je ponovno pun energije i života.

Sympathetic Joy

Budistička praksa velikodušnosti. Bit je veseliti se sreći drugih. Dijeljenje radosti drugih motivira naše razmišljanje o pronalaženju sreće. Kroz meditaciju, suosjećajna radost može se ostvariti tihim recitiranjem namjera da se raduje sreći drugih.

Taoist Visualization Meditation

Drevna praksa koja se usredotočuje na slike. U meditaciji se koriste slike, boje i elementi prirode kako bi stvorili osjećaj energije s pozitivnim, ljekovitim rezultatima.

Taoist Meditation

Taoistička meditacija je drevni skup vježbi rođenih iz kineske filozofije i religije taoizma. Metode se kreću od koncentracije i pozornosti, do kontemplacije i vizualizacije. Osmišljeni su da bi praktičara uskladili s izvorom života.

3. Nježno ponavljanje

Nježni ponavljanje odnosi se na prakse meditacije ili vježbe koje ponavljaju zvuk ili niz riječi kako bi se očistio um i nadišle misli.

Mantra Meditation

Prakticira ponavljanje riječi ili zvuka kako bi se um usredotočio i postigao mir. U suvremenom jeziku, mantra se prevodi kao namjera, ali zapravo to je sanskritska riječ može se prevesti u čovjek (um), te na tra (prijevoz ili vozilo). Drugim riječima, mantra je vozilo ili pokretač za um, snažana namjera koja se može upotrijebiti za ulazak u duboko stanje meditacije.

Chanting Meditation

Vrsta meditacije koja koristi zvuk za promjenu stanja svijesti. Zvuk može služiti za ozdravljenje, smirivanje ili poticanje. Meditacije uključuju pjesme svetih riječi, mantre i molitve. Uključuje opuštanje i spremnost za upoznavanje svog unutarnjeg bića.

Kirtan

Kirtan je drevni oblik svetog pjevanja poziva i odgovora. Koristi sanskrtske mantre i devocijsku pjesmu da smiri um i otvori srce. Kirtan je zabavan i lagan, ne zahtijeva prethodno iskustvo i stvara ekstatična stanja ili raspoloženja zahvalnosti i radosti.

Self Inquiry Meditation

Meditacija samoprocjene (Ja sam) prakticira se u hinduskim, budističkim i sekularnim tradicijama. Cilj mu je ukloniti iluzije o sebi (nadilaze ego) i biti u simbiozi sa našom pravom prirodom. To uključuje stalnu pozornost na 'Ja' ili 'Ja sam' kao sredstvo za postizanje stanja samosvijesti.

Raja Yoga Meditation

Raja Yoga meditacija je drevna praksa koja se usredotočuje na koncentraciju. Cilj mu je postići stanje savršene koncentracije poznatog kao Samadhi. Praksa može uključivati vizualizaciju, ponavljanje mantre (osobito OM), usredotočujući se na različite energetske centre u tijelu ('čakre') ili gledanje svijeća.

Vedic Meditation

Vedska meditacija je praksa temeljena na mantri koja proizlazi iz drevne Indije. Na zapadu je popularizira Thom Knoles. To je oblik meditacije tihih mantri koja se prakticira 20 minuta, dva puta dnevno. To je mentalna tehnika bez napora, gdje meditatori mogu osjetiti spokojnu svijest dok su potpuno budni.

Ananda Marga

Ananda Marga proizlazi iz 7000 godina stare prakse Tantra Yoge. Značenje "Put blaženstva" popularizirao je 1955. indijski društveni reformator i duhovni guru Shrii Shrii Anandamurti. Mantričko pjevanje (kirtan) i meditacija koriste se za širenje svijesti i buđenje naših najdubljih osjećaja. Praktikanti mogu doživjeti unutarnji mir, sreću, univerzalnu ljubav i mogu razviti dublju koncentraciju, jasnoću i kreativno razmišljanje.

Vedantic

Vedantska meditacija je praksa koja proizlazi iz Hindu filozofije Vedanta koja se fokusira na stanje Svjesnosti ili Biti (Brahman). Meditacije traže svjesnost uklanjanjem identifikacije s tijelom i umom (neti, neti metoda), razmišljanje o svijesti ili razvijanje svijesti.

Ajapa Japa Meditation

Ajapa Japa je yogička praksa koja sinkronizira mantru s disanjem. Znači 'ponavljanje bez napora'. Mantra se kombinira sa svjesnošću daha koji se kreće gore i dolje niz kralježnicu. Spajanje mantre s disanjem može stabilizirati koncentraciju i smanjiti tendenciju uma da luta. Tijekom duljeg vremenskog perioda, ponavljanje mantre događa se bez napora.

Primordial Sound Meditation

PSM je nijema meditacija temeljena na mantri. Ona može pomoći da pristupite dubljim razinama svijesti daleko od intelektualnog mozga. Proces selekcije mantre jedinstven je za PSM - individualno se dodjeljuje prema vremenu, datumu i mjestu rođenja.

Transcendental Meditation

Transcendentalnu meditaciju utemeljio je Maharishi Mahesh Yogi i oblik je tihe mantra meditacije koja se tipično prakticira 20 minuta, dva puta dnevno.

Taoist Invocation Meditation

Drevna praksa koja koristi riječi kako bi pročistila energiju. Meditacije koriste sinergiju afirmacije, namjere i molitve kao način pozivanja pozitivne energije u naše živote.

4. Pokret

Pokret se odnosi na prakse meditacije ili vježbe koje energiziraju tijelo i um kroz mirno i svrsishodno disanje ili kretanje.

Bhakti Yoga

Bhakti Yoga je poznata kao yoga ljubavi gdje se srce smatra vratima za buđenje. Sanskritska riječ bhaj znači 'sudjelovati' ili 'pripadati'. To uključuje usmjeravanje ljubavi i predanosti prema nečemu izvanjskome, poput boga, gurua ili božanskog, ispunjavajući meditatora ljubavlju. Prakse uključuju predano pjevanje (bhajan i kirtan), molitvu, japu (recitiranje mantre), čitanje ili slušanje Svetih pisama, meditacija, služenje i satsang (prikupljanje istine).

MBSR – Movement

Smanjenje stresa temeljeno na svjesnosti (MBSR) - koristi razborito kretanje radi ublažavanja stresa, tjeskobe, panike, depresije i kronične boli. Razvijen je 1970-ih od strane profesora Jon Kabat-Zinna. MBSR terapija je 8-tjedni tečaj koji kombinira minfulness meditaciju, svijest o tijelu i jogu. MBSR - Pokret se usredotočuje na jednostavne yoga prakse kako bi se poboljšala svjesnost tijela / uma.

Hatha Yoga

Hatha Yoga je blagi stil joge koji je nastao u drevnoj Indiji od Swami Swatamaramom. Uključuje različite stavove (asane) i kontrolirane vježbe disanja (pranayama) s ciljem da se smiri um i tijelo. Položaji su namijenjeni za podučavanje ravnoteže i snage.

Walking Meditation

Hodajuća meditacija jednostavna je praksa za razvijanje svijesti. To zahtijeva da budete svjesni kako hodate i koristite prirodno kretanje hodanja kako biste njegovali svjesnost i budnu prisutnost. Ne zahtijeva iskustvo i može se obaviti kao samostalna praksa, prije ili poslije sjedeće meditacije.

Kundalini Meditation

Kundalini meditacija je aktivna i energizirajuća praksa koja uključuje kretanje svijesti kroz čakre. Slična je meditaciji čakre, meditaciji trećeg oka i Ajapa Japa. Vizualizacija, ponavljanje mantre i disanje potiče čakre i čisti put za uspon Kundalinijeve energije iz baze kralježnice. Čakre su predstavljene kao lotosov cvjetovi, a Kundalini koji otvaraju svaku čakru je sličan buđenju svijesti u sebi.

Pranayama

Pranayama su vježbe disanja iz Yoga tradicije. Pranayama vodi dah po određenom uzorku i može biti umirujući ili energizirajući. Disanje se vidi kao poluga za promjenu mentalnih stanja i ogledalo uma. Moduliranje daha može umiriti živčani sustav i smiriti emocije.

Kundalini yoga

Kundalini yoga, ili 'yoga svijesti', proizlazi iz hinduizma. To je drevna praksa koja kombinira tehnike disanja, posture (asana), mantru (zvučne vibracije) i meditaciju. Djeluje da aktivira i uravnotežuju žlijezde, cirkulacijske i živčane sustave kako bi povećali svijest, otključali potencijal i promovirali zdravlje.

Raja Yoga

Fokusira se na postizanje kontrole nad umom i emocijama, a često se naziva Royal Yoga ili Classical Yoga. Sanskrtski tekstovi je referiraju kao najviše stanje joga prakse. Kroz kontrolu uma to je put prosvjetljenja i Samadhi, stanje savršene koncentracije.

Restorative Yoga

Restorativna yoga je nježna, spora joga. To uključuje držanje poza do deset minuta. Tipičan slijed uključuje pet ili šest poza i koristi rekvizite kao što su potpornji i blokovi za podršku. Prednosti su duboko, pasivno istezanje i otpuštanje stresa.

Qi Gong

Qi Gong je dinamična praksa disanja. Koristi se u kineskoj tradiciji (taoisti i budisti), Qi, ili protok energije, pomicanje tijela kroz vizualizaciju i osjećaj. Može uključivati pokret zajedno s određenim načinima disanja.

Integral Yoga

Integralna yoga je nježna Hatha yoga koja kombinira fizičke i duhovne atribute. Utemeljio ju je 1960-ih Sri Swami Satchidananda, indijanski yogi i znanstvenik. Temelji se na postures (asana) i disanju (pranayama) i uključuje pjevanje, kriya i meditaciju. Integralna yoga također uči studente da podignu svoju svijest i povežu se s njihovim unutarnjim

bićem.

Sahaja Yoga

Sahaja Yoga je meditacija temeljena na Self Realization. Utemeljena je 1970. od Shri Mataji Nirmala Devi, usredotočuje se na meditaciju i tihu afirmaciju za aktiviranje našeg unutarnjeg bića. Sanskrtska riječ Sahaja koja znači "rođena s vama" opisuje suptilnu životnu silu, ili Kundalini, koja se nastoji probuditi u vama.

Kriya Yoga

Kriya Yoga je drevni oblik joge, sličan Kundalini i čakra meditaciji. To je skup energizirajućih, disanja i meditacijskih vježbi koje je Paramahamsa Yogananda predstavio Zapadu u 1920-ima. Usredotočuje se na energiju čakre ili na životnu silu, mentalno je provlači kroz kralježnicu sa svjesnošću i voljom.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga je dinamična yoga karakterizirana glatkim prijelazom između poza. Ne postoji prekid između poza (asanas) i svaki pokret u seriji je označen udahom ili izdahom. Razvijena je kao 'slobodni oblik' više metodičke Ashtanga Yoge.

Prana Flow Yoga

Prana Flow Yoga je izazovna i ritmična yoga. Utemeljila ju je Shiva Rea 2005. godine i to je oblik Vinyasa Yoge. Sadrži gotovo kontinuirani pokret i nizove koji prate glazbu i često uključuju ples. Cilj mu je stvoriti veću životnu prisutnost, vitalnost i radost.

Power Yoga

Power Yoga je intenzivan oblik joge baziran na fitnesu. Zahtijeva brži tempo, teče, dinamična je i energična. Izvedena iz Ashtanga Yoge, slijedi istu seriju poza koja se drže svaka po pet udisaja prije no što se kreću kroz Vinyasu (kretanje između poza).

Ashtanga yoga

Ashtanga Yoga je dinamična yoga koja sinkronizira dah s nizom položaja. Popularizirana od strane K. Pattabhi Joisa tijekom 20. stoljeća, smatra se suvremenim oblikom klasične indijske jogu. Usredotočenost na tehnike disanja (Ujjayi Pranayama), položaje (asane) i točke gledanja (driste) pomaže kontrolirati naša osjetila i aktivirati samosvijest. Tradicionalno se poučava u stilu Mysorea, gdje učenici uče razne pozne kroz vlastiti ritam.

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga je oblik Hatha yoga koji se fokusira na preciznost i poravnanje. Utemeljio ju je 1970-ih B.K.S Iyengar. Kombinira držanje (asane), kontrolu disanja (pranayama), sekvenciranje, vrijeme i korištenje rekvizita (tj. Pokrivači, blokovi i trake). Cilj joj je razviti snagu, mobilnost i stabilnost.

Tai Chi

Tai Chi, ili 'meditacija u pokretu', je drevna kineska tradicija. Poučava se sporim, ritmičkim, meditativnim pokretima osmišljenim kako bi pronašli osjećaj smirenosti i ublažili stres. Temelji se na kineskoj filozofiji taoizma, koja naglašava potrebu za životom u duhovnom i fizičkom skladu s obrascima prirode.

Baptiste Yoga

Vrsta hatha yoga koja je snažna i tečna, često se prakticira u grijanoj sobi. Utemeljio ju je 1940-ih Walt Baptiste, a razvila se i širila globalno preko njegovog sina Barona. Sadrži elemente Bikram, Ashtanga, Raja i Iyengar yoge s naglaskom na 3 elementa: fizičke yoga položajima (asane); meditaciji i samoispitivanju kako bi pomogli transformaciji. Baptističke klase potiču praktikante da iskoriste svoju kreativnost, grade samopouzdanje i ostvaruju svoj potencijal.

Bikram Yoga

Bikram Yoga je vrsta hatha yoge koja uključuje niz od 26 položaja. Prakticira se u prostoriji ugrijanoj do 40 ° C i sa 40% vlage. Položaji se ponavljaju u do približno 90 minuta. Može biti fizički zahtjevno, jer radi cijelo tijelo. Liječnici izvješćuju o prednostima poput fleksibilnosti, povećanog protoka krvi i izbacivanje toksina kroz znojenje.

Hot Yoga

Vruća yoga je stil joge koji se prakticira u toplom okruženju. Sobe se uglavnom zagrijavaju na temperaturu od 26 do 38 stupnjeva i može se mijenjati postotak vlažnosti. Razlikuje se od Bikram yoge koja ima ponavljajuće cikluse. Ovdje vježbe varijraju prema učitelju i slijede jedna drugu, a uključuje poze iz Ashtanga, Iyengar, Vinyasa Flow i Baptiste Yoga.

Jivamukti Yoga

Jivamukti Yoga je fizički zahtjevna i intelektualno stimulirajuća praksa. Znači 'oslobođenje dok smo živi'. Utemeljili su je 1984. godine Sharon Gannon i David Life, nadahnuti od svog gurua Swamija Nirmalanande. Usredotočuje se na duhovni razvoj kroz držanje (asane), kontrolu disanja (pranayama), pjevanje i meditaciju. Praktikari se potiču da jedu vegansku prehranu i uključe se u društvenu aktivnost.

Kundalini yoga (Yogi Bhajan)

Kundalini Yoga kao što je učio Yogi Bhajan je drevna praksa meditacije i joge usredotočena na različite kriya (setove) koje uključuju pokret, zvuk, dah, položaj ruku, fokus i meditaciju. Često se opisuje kao znanost o kutovima ili geometriji vezanoj za čovjeka. Svaki kut stvoren unutar tijela je dizajniran da stvori pozitivne učinke na um i tijelo. Prenosila se tisućama godina od učitelja na učenike u Indiji, a onda je Sikh poznat kao Yogi Bhajan predstavio praksu Zapadu 1960-ih. Poznata je kao "yoga za kućanice".

5. Zvuk

Zvuk se odnosi na prakse meditacije temeljene na glazbi ili vježbama koje upotrebljavaju zvučne struje i frekvencije za smirivanje moždanih valova i mijenjanje načina razmišljanja.

Sound Meditation

Zvučna meditacija koristi glazbu i zvuk kako bi se smirio um i produbila meditacija. Ova drevnu praksu koriste mnoge kulture, religije i mistične tradicije. Glazba je višedimenzionalna, povezuje područja mozga i olakšava meditaciju neovisno o misli. To može olakšati anksioznost i promicati osjećaj dobrobiti.

Brainwave Entrainment

To je pomoćni oblik meditacije koji koristi impulse zvuka. To je proces usklađivanja dva različita takta kako bi postala skladna. Pulsiranje različitih zvukova u svakom uhu stimulira mozak i dovodi do izmijenjenog stanja svijesti. Npr. kombinirajući Binaural Beats i Isochronic Tones, (najbolje ih je slušati sa slušalicama) kako bi se pomoglo opuštanju, dubokom snu i fokusu.

Chakra Balancing Music

Koristi se zvuk kako bi uravnotežio sedam energetskih centara (čakre) u energetskom tijelu. Svaka čakra reagira na određenu frekvenciju zacjeljivanja, poznate su i kao solfeggio frekvencije. Svaka frekvencija ima pojedinačna duhovna i fizička ljekovita svojstva. Frekvencije čine drevnu 6-tonsku ljestvicu koja se koristi u svetoj glazbi i pjevanju. Glazba ili zvukovi koji stvaraju ove vibracije pomažu uravnoteženju uma, tijela i duše i pomažu pri protoku energije.

Shamanic Drumming

Šamansko bubnjanje je ritmički oblik bubnjanja. Njegova je svrha potaknuti niz ekstatičnih stanja transa kako bi se povezali s duhovnom dimenzijom stvarnosti.

6. Koncentracija

Koncentracija se odnosi na prakse meditacije ili vježbe koje se usredotočuju na nešto fizičko i materijalno, poput vašeg daha ili tijela, kako bi odvratili um od misli.

Breathing Meditation

Meditacija disanja koristi dah kao alat za fokusiranje svijesti o sadašnjosti. Može se postići promatranjem disanja ili brojenjem udisaja. Dah se također koristi kao sidro u mnogim drugim praksama kako bi se postigao osjećaj mira i mira.

Body Scan

Skrining tijela donosi svjesnost u tijelu kako bi se podigla svijest o našem fizičkom iskustvu. Potječe iz budističkog mindfulnessa i široko se koristi u sekularnim praksama.

Concentration Meditation

Meditacija za usmjeravanje misli na jedan objekt. Za razliku od mindfulenss meditacije, pažnja se održava bez prekida i bez smetnji, što pomaže postići osjećaj mirnoće i tišine.

Samatha

Samatha je budistička praksa smirivanja uma. Sanskrtska riječ Samatha koja znači "spokojstvo", središnji je cilj prakse. To uključuje vježbanje koncentracije kroz mindful disanje.

Nada Yoga

Nada Yoga je tehnika meditacije koja koristi zvuk kako bi se umirio um. Pažnja je okrenuta prema unutra kako bi se opazili unutarnji zvukovi. Strpljenje i receptivni stav mogu stvoriti stanje mirnoće, otvorenosti i svjesnosti. Neke prakse usredotočuju se na 'vanjske zvukove', kao što je umirujuća ambijentalna glazba u kojoj je pozornost usmjerena na sluh kako bi se um utišao. Cilj je čuti 'Ultimate Sound' (para nada), zvuk bez vibracija koji se očituje kao 'OM'.

7. Samo-promatranje

Samo-promatranje odnosi se na prakse meditacije ili vježbe koje koriste reflektirajuća pitanja kako bi se uklonili slojevi koji mogu sakriti vašu pravu prirodu.

Pure Awareness Meditation

Meditacija čiste svjesnosti ima za cilj povezati se s inherentnom svjesnošću tijela. Pomaže pri ulasku u područje buđenja, čistog meditativnog stanja koje već postoji u ljudskom tijelu. Praksa se usredotočuje na svjedočenje vlastite svijesti, ili čiste Svjesnosti.

Contemplation Meditation

Meditacija koja uključuje svrhovito i duboko razmišljanje o subjektu, gdje je umu dopušteno slobodno protjecati unutar granica subjekta. To je stanje svijesti gdje se misao nadzire, ali ostaje otvorena za primanje.

Non-Duality Meditation

Meditacija bezdvojnosti gleda na bitnu prirodu stvarnosti kao jednu stvar: svjesnost. Shvativši da sve što promatramo kao privremeni eksperiment te Esencije može donijeti slobodu i mir uma. Ova meditacija ima korijene u Dzogchen, Advaita Vedanta i Neo-Advaita. Cilj je proširiti osjećaj sebe (kao tijelo i um) i doživjeti naše istinsko ja kao čistu Svjesnost.

Advaita Vedanta Meditation

To je praksa s hinduskim i vedskim porijeklom. Cilj je nadilaziti poistovjećivanje s tijelom i umom, otkrivajući našu pravu prirodu. Obično se prakticira putem samopitanja i kontemplacije.

Analytic Meditation

Analitička meditacija je reflektirajući oblik meditacije koji koristi razmišljanje za promatranje misli. Prema Dalai Lami, dekodiranje i dešifriranje informacija nakupljenih u našem umu može donijeti unutarnju promjenu i pozitivnost. To nam omogućuje da upotrijebimo našu inteligenciju i sposobnost za razum i analizu kako bismo ublažili negativne misli i emocije.

Contemplative Reading

To je kršćanska tradicija reflektivnog čitanja Svetih pisama, proze ili poezije. Uključuje razdoblja tišine koja mogu poticati spremnost za primanjem od Boga. Čitanja obično promoviraju omekšavanje srca i obnavljanje uma.

Zen - Kōan

Zen Kōan Meditacija uključuje pitanje ili zagonetku koja ima namjeru razbiti um iz dualističkog razmišljanja, dolazeći do realizacije stvarnosti izvan riječi i pojmova. Kōan nema odgovor - odgovor je stanje, a ne koncept. "Kakav je zvuk pljeskanja jedne ruke" tipičan je Kōan koji učenicima početnicima postavljaju Zen majstori.


Da li ste čuli za neke od ovih meditacija? Da li možda primjenjujete neku od njih? Da li ste isprobali više vrsta? Neke vam nisu odgovarale? Zašto? Neke su odlične? Zašto?

Podijelite to sa mnom u komentarima.


297 views0 comments

Comments


bottom of page