top of page

7 NAČINA DA POBOLJŠATE MOTIVACIJU ZA VJEŽBANJE


Za mnoge, najteži dio je otići u teretanu.

Često, nakon dugog radnog dana, jedina stvar koju želite je da se opustite. Ako imate obitelj, vjerojatno ćete imati još obaveza koje će potrajati sve dok ne odete na spavanje.

Pa kako pronaći motivaciju za vježbanje kada je dovoljno teško započeti? Srećom, postoje jednostavne metode da počnete vježbati i ostanete dosljedni, da izgradite nove navike i prevladate prepreke na svom putu.

POČNI SA MALIM CILJEVIMA

Mnogi se ljudi bore sa vježbanjem jer si zadaju velike ciljeve. Lijepo je imati velike ambicije, ali ako odjednom uzmete prevelik zalogaj, vrlo je vjerojatno da ćete podbaciti.

Umjesto toga, započnite s manjim ciljevima da biste izgradili zamah i samopouzdanje, a zatim u svaki od njih uložite 100% napora. Na primjer, umjesto da pokušavate zdravo jesti 100% vremena (što može biti teško ako upravo počnete), počnite sa samo 80%.

NAGRADI SE

Već znate da su manji ciljevi bolji jer ih je lakše postići. Kada ih ostvarite, važno je nagraditi se za trud.

Priuštite si jednodnevni izlet na svoje omiljeno odmorište, cool novu odjeću za vježbanje ili ulaznice za svoju omiljenu emisiju. Samo pazite da nagrada ne poništi zdravstvena poboljšanja koja ste upravo napravili (to znači ograničavanje nagrade za sladoled nakon svakog teškog rada!).

Nagrade čine vježbanje više zabavnim, pozitivnim i motiviranim. Osim toga, pravi poticaj može biti sve što vam treba za postizanje nevjerojatnih stvari.

FOKUSIRAJ SE NA PUTOVANJE, NE NA ODREDIŠTE

Vježbanje je dug put s brojnim uspovima i padovima, bez obzira jeste li početnik ili olimpijski atletičar. Kada se samo usredotočite na svoj cilj, onda to može prerasti u borbu. Postanete frustrirani ako vam sve vaše naporne radove i žrtve još uvijek ne pomažu u postizanju željenih rezultata, što utječe na vašu motivaciju i povjerenje.

Umjesto cilja, usredotočite se na putovanje. Usmjerite se na trenutke i napore koji vode do cilja pazeći da svaki tjedan vježbate dovoljno, jedete pravi broj zdravih jela, dobijete odgovarajuću količinu sna itd.

Kada se usredotočite na svaki korak, vaše su šanse za postizanje odredišta mnogo veće.

PRONAĐI FITNESS PRIJATELJA

Ako imate prijatelje koji će se priključiti vašem fitness putovanju, to može napraviti veliku razliku u vašem uspjehu. Zajednički odlasci u teretanu , motiviranje kad druga osoba nije raspoložena za vježbanje sve su to mali, ali biti koraci prema ostvarenju vaših ciljeva.

Ako ne možete pronaći partnera, pokušajte se pridružiti vježbanju u svojoj teretani, bootcamp grupama ili pronađite nove prijatelje koji dijele vaše ciljeve.

NAPRAVI RASPORED

Potrebno je samo nekoliko sekundi da dodate vježbanje u svoj kalendar, ali to čini put prema izgradnji navika i stalnoj konzistentnosti. Kada stavite vježbanje u svoj kalendar (bez obzira na to koliko je kratako ili dugačko), dajete vježbanju prioritet u svom danu i time stvarate malenu obavezu da to i učinite. Kao rezultat toga, druge aktivnosti morate rasporediti oko vježbanja - umjesto suprotnog - tako nikad nećete ostati bez vremena za vježbanje do kraja dana. Tako izbacujete puno prepreka koje vas koče da vježbate i time olakšavate svoj put.

PROMIJENI NAČIN GOVORA (I RAZMIŠLJANJA)

Ono što kažete ima više težine nego što mislite. Na primjer, da li ikada kažete stvari (ili čujete druge ljude da kažu stvari) poput:

• Ne mogu to učiniti.

• U ovom slučaju nisam dobar.

•Preteško je.

• Nikad neću postići svoje ciljeve.

Nažalost, ove fraze mogu ograničiti vaše rezultate i postati samo-ispunjavajuće izjave. Budite vrlo pažljivi s onim što kažete (i mislite!) i pokušajte upotrijebiti više pozitivnih i osnažujućih izjava poput:

• Ja to mogu.

• Obvezujem se postati dobar u fitnessu.

• Sve je lakše i lakše.

• Dostići ću svoje ciljeve.

Promijenite svoje misli i promijenit ćete svoje rezultate.

PRIPREMA, PRIPREMA, PRIPREMA

Normalno je da se nakon dugog dana rada osjećate umorni i neotmotivirani, a još je teže kada se morate odvesti kući s posla, pronaći svoju odjeću za treniranje, pronaći svoje tenisice za treniranje, presvlačiti se u odjeću za treniranje, zgrabiti vodu ili snack i potom krenuti u teretanu.

Umjesto toga, izbjegnite sav taj dodatni stres. Neka vaša torba za teretanu sa svim vašim osnovnim stvarima bude spakirana i spremna za odlazak, ako možete, uzmite torbu sa sobom na posao tako da ne trebate dodatno putovanje. Ako želite vježbati prije posla, pripremite tenisice i odjeću uvečer tako da ujutro samo uskočite u nju i krenete na vježbanje.

Vjerujte: ovo će vam dugoročno olakšati život i pomoći održati visoku razinu motivacije.


Da li vježbate? Ili planirate početi? Ili ste počeli pa odustali? Napišite svoje razloge i iskustva. Vježbate li možda kod kuće? Okruženje u teretani vam ne odgovara? Ili se u teretani osjećate sjajno i motivirano? Podijelite to sa mnom dolje u komentarima.


16 views0 comments

Comments


bottom of page