top of page

7 MOĆNIH UČINAKA MEDITACIJE NA VAŠE TIJELO

Korištenje meditacije može poboljšati vaše raspoloženje, obuzdati žudnju za hranom, alkoholom, pušenjem, pa čak i pomoći da se lakše nosite s bolom.

Ako ste proveli nekoliko minuta razmišljanja na kraju tečaja joge, znate da je pokušaj usporavanja vaših misli malo teže nego što izgleda.

"Naši umovi se neprestano kreću - zabrinjavaju se o rokovima, procjenjuju vlastitu izvedbu ili drugu osobu ili prebivaju na interakcijama iz prošlosti", objašnjava dr. Nina Smiley, direktor programiranja svijesti na Mohonk Mountain Houseu u New Yorku.

Meditacija trenira vaš um da se usredotočite na svijest o sadašnjosti, što vam može pomoći da postignete taj željeni Zen (dovođenje života u ravnotežu). U ovom stanju smirenosti ne samo da se osjećate dobro - to je zaista dobro za vaše zdravlje. Čak je i medicina počela priznavati drevnu praksu, jer istraživanja koja se rade na tom području pokazuju sve više koristi na ljudski um i tijelo.

"Preporučujem svim ljudima - uključujući i sve moje pacijente - da istraže koja vrsta meditacije je najbolja za njih, a zatim da je prakticiraju", kaže Mike Roizen, šef wellness Cleveland Clinic i predsjednik nadzornog odbora Vitamin Packs.

To je zato što meditacija ne nosi rizik od bilo kakvih negativnih nuspojava - i besplatna je ako je prakticirate sami kod kuće.

Ovdje je sedam benefita koje dobivate kada prakticirate svjesnost svaki dan, a koriste vašem tijelu iznutra prema van.

1. Poboljšava vaše mentalno zdravlje

Meditacijom razvijamo svjesnost i nas samih ovdje i sada.

Najjača veza između meditacije i cjelokupnog zdravlja je njegova sposobnost da se smanji stres koji može izazvati ili pogoršati nekoliko ozbiljnih stanja, uključujući srčanu bolest, pretilost, pa čak i poremećaje anksioznosti.

Dugotrajno prakticiranje meditacije također može pomoći pri smanjivanju rizika od depresije (ili vam pomoći u liječenju ako se već borite s njom), potencijalno zato što ima pozitivan učinak na vašu kemiju mozga. Istraživanja pokazuju da razne tehnike meditacije sprječavaju oslobađanje citokina koji mijenjaju raspoloženje, upalnu kemikaliju koja može dovesti do razvoja depresije tijekom vremena.

2. Smanjuje štetne upale

Upala je reakcija tijela na nešto što ne želi da bude tamo gdje jest. U nekim slučajevima to je dobra stvar - to je rezultat vašeg tijela koje se brani u slučaju napada alergena ili infekcije. No, kronična upala uzrokuje strukturne promjene u tijelu koje su povezane s nekoliko većih kroničnih bolesti poput raka, šećerne bolesti, IBS-a, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Meditacija može pomoći ublažiti ove štetne učinke. U istraživanju objavljenom u časopisu Brain, Behavior and Immunity, istraživači su dali sudionicima ili da prakticiraju meditaciju ili su ih upisali u opći program poboljšanja zdravlja. Nakon osam tjedana koristili su kremu na bazi vatrostalnog kapsaicina da potaknu upalni proces na koži. Otkrili su da sudionici meditacije pokazuju znatno manji pozitivan upalni odgovor u usporedbi s onima koji je nisu koristili, što sugerira da bi meditacija mogla potencijalno smanjiti kroničnu upalu u vašem tijelu.

3. Kontroliranje želja

Poznato kao emocionalno prejedanje - to je žudnja za jelom bez razloga - jer pojesti cijelu vrećicu čipsa nije obično svjesna odluka. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Behavioral Medicine, dr. Brewer i tim istraživača napravili su aplikaciju koja koristi elemente meditacije i mindfulnessa kako bi se smanjila prekomjerna želja za hranom. Skupina pretilih sudionika meditirala je 28 dana po 10 minuta. Oni su smanjili želju za prejedanjem za 40%!

"Svjesnost nam pomaže donijeti znatiželjnu svijest o stvarnom iskustvu žudnje, tako da nismo uhvaćeni u njoj", objašnjava dr. Brewer, čija se istraživanja posebno usredotočuju na sposobnost meditacije da kontrolira žudnje i tjeskobu. "Uz meditaciju možemo prekinuti vezu između nagona i djelovanja."

4. Daje mozgu poticaj

Postoje dokazi da meditacija daje poticaj mozgu. Zapravo, studija objavljena u Psychological Science potvrdila je da je dva tjedna prakticiranja meditacije poboljšala rezultate čitanja s razumijevanjem u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije meditirala.

"Pokazali su da je meditacije smanjila "lutanje" uma i poboljšala kognitivne performanse", objašnjava Mickie Brown, RN, klinički menadžer za obrazovanje, pažnju i dobrobit pacijenta na Sinai Selikoff centrima za zdravlje na radu.

Nije sasvim jasno kako se to događa, ali druga istraživanja otkrivaju da meditacija zapravo može učiniti dijelove vašeg mozga debljima, uključujući područja povezana s pažnjom i introspekcijom - a "veći mozak" znači više snage, kaže dr. Goyal. Druga studija praćenja također je pokazala da je meditiranje 40 minuta na dan samo za dva mjeseca bilo dovoljno za povećanje volumena mozga u područjima vezanim za stres, učenje, pamćenje, empatiju, perspektivu i suosjećanje - teorijski čineći vas boljima u određenim kognitivnim zadacima.

5. Borba protiv preranog starenja

Može li meditacija biti čvrsti temelj za mladost? Znamo da je stres jedan od najvećih uzroka starenja. To povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka.

U jednoj studiji objavljenoj u Translational Psychiatry u 2016, istraživači su regrutirali 102 žene da provedu šest dana na odmoru, gdje se opuštaju ili meditiraju. Napravljene su usporedbe sa krvim testovima koji su učinjeni prije odmora i nakon. Testovi nakon odmora pokazali su poboljšanja u biomarkerima vezanim za starenje kod sudionica koje su meditirale.

Ove i mnoge druge studije pokazuju da meditacija djeluje kroz smanjenje stresa na proces starenja.

6. Izbacite prehladu iz svojeg zdravstvenog stanja

Meditacija je korisna za uklanjanje prehlade. U studiji objavljenoj u Annals of Family Medicine, istraživači su na osam tjedana podijelili 150 ispitanika u dobi od 50 i više godina u jednu od tri skupine: mindfulness meditacija, treninzi sa umjerenim intenzitetom vježbanja ili u kontrolnu skupinu.

Grupe sa meditacijom i vježbama smanjile su osjetljivost na prehladu na više od 50% u usporedbi s kontrolnom skupinom tijekom istraživanja.

7. Lakše podnošenje bolova

Ako se bol stvarno nalazi u umu onda postoji teoretski vaša sposobnost da je prekinete. O tome govori mala studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience koja se fokusirala na to i istražila kako bi vam meditacija mogla pomoći da to učinite. Za istraživanje su uzeli 15 osoba bez meditacijskog iskustva. Stavili su ih u MRI stroju i zamolili ih da se usredotoče na svoj dah. Tijekom pregleda, istraživači su se izmjenjivali primjenjujući malu količinu topline ispitanicima i zamolili ih da ocjenjuju svoju bol nakon eksperimenta.

Meditacija može pomoći vašem mozgu da preobrazi bol i na taj način ga olakša.

Sudionici su tada dobili četverodnevni trening meditacije prije ponovnog ponavljanja cijelog procesa. Nakon meidtacije njih 57% izvjestilo je o smanjenju neugodnosti, a 40% o smanjenju intenziteta boli.

Meditacija ne mijenja tjelesnu bol. Istraživanja mozga pokazuju da meditacija smanjuje aktivnost mozga u područjima povezanim s osjećajem, tako da vjerojatno mijenja naš odnos prema osjećaju. Drugim riječima, to može pomoći vašem mozgu da preobrazi bol i olakša doživljaj.

Tijekom meditacije poučava se kako promatrati osjećaje i ne reagirati na njih", kaže dr. Goyal. "To je jedan od načina osposobljavanja uma da smanji negativnu reakciju."


Izvor: Prevention


Imate li vi iskustva sa meditacijom? Kada i kako je primjenjujete? Primjećujete li neka poboljšanja? Ili niste nikada meditirali? Želite li pokušati?

Podijelite vaše misli u komentarima.

16 views0 comments

Comments


bottom of page