top of page

     Napredni tečaj meditacije

 

Nemate vremena za sebe  • Uvijek ste u stresu  • Umorni ste i preopterećeni  • Loše spavate i ujutro ste umorniji  nego kad ste legli

ŽELJELI BISTE SE OSJEĆATI

Zadovoljno i posvećeni sebi  • Radosno i lagano prolaziti kroz svakodnevicu 

Produktivni i odmorni kroz dan • Mirnije odgovarati na izazove

Tada ste dobro došli jer ovo nije samo tečaj ovo je ISKUSTVO koje će vam promijeniti život.

​Više nećete trebati aplikacije, uređaje ili druge ljude da vas vode u iskustvo opuštanja, povezivanja sa sobom, otpuštanja stresa i životnih trauma.​

Naučit ćete DOŽIVOTNU praksu koja će vam pomoći da krenete u novom smjeru. Da maknete život sa davno postavljenog autopilota koji vas uvijek vraća na isti kolosijek - u umor, anksioznost, nemoć. Ovaj put VI ćete zadati koordinate svog života koristeći pritom dva posto svog vremena da bi enormno povećali preostalih devedeset i osam posto.

Možda ste već pokušali meditirati. Možda imate i aplikacije za meditiranje. No, jednostavno ne pomažu jer:

NE MOŽETE SJEDITI MIRNO - I ne trebate. Neka vam bude udobno, bez posebnih poza. Vaše omiljeno mjesto.

                                                         Bilo koje mjesto na kojem ćete se osjećati mirno i opušteno.

NE MOŽETE OČISTITI SVOJ UM OD MISLI - U meditaciji ne „čistite“ um od misli. One su vaš suputnik.

                                                                                   Um misli svojevoljno i ne možete mu narediti da prestane razmišljati.

NE POMAŽE VAM DA SE OSJEĆATE DOBRO - Meditacija nije „instant“ rješenje. Duhovne dobrobiti počinju od vaše prve meditacije,                                                                                                                      no možda je potrebno dulje da se potpuno manifestiraju u vašem životu.

NE MOŽETE SE NATJERATI DA MEDITIRATE SVAKI DAN - Zapravo si ne možete priuštiti da se svaki dan osjećate loše, bezvoljno i                                                                                                                                               bespomoćno. Nekoliko minuta dnevne prakse sigurno je lakše provesti                                                                                                                                                nego stalno prolaziti kroz stres i nervozu.

NAUČIT ĆETE...

Redovitom praksom meditacije iscjeljujete svoje tijelo i doprinosite mentalnom i fizičkom zdravlju:

Iscjeljujuće prednosti meditacije

Meditacija je jedan od najboljih alata koje imamo da se suprotstavimo negativnoj pristranosti mozga, oslobodimo nakupljenog stresa, potaknemo pozitivna iskustva i namjere te uživamo u miru svjesnosti sadašnjeg trenutka. Veliki broj istraživanja je utvrdio da redovita praksa meditacije proizvodi opipljive prednosti za mentalno i fizičko zdravlje, uključujući: Smanjenju anksioznosti i nesanicu

                                                                                        Poboljšanu imunološku funkciju

                                                                                        Smanjeni krvni tlak i razina kolesterola

                                                                                        Smanjenu proizvodnja hormona stresa (uključujući kortizol i adrenalin)

Kako meditacija smanjuje stres i izgaranje

Kronični, nekontrolirani stres izaziva bolest i ubrzava starenje. U meditaciji vaše tijelo oslobađa stres i preokreće učinke reakcije bijeg ili borba koja se aktivira ako naš instinkt uoči opasnost. Njegova funkcija bi trebala biti kratkoročna u svrhu zaštite. Danas, iako se malo ljudi svakodnevno suočava sa prijetnjama opasnim po život, većina živi u stalno aktiviranoj dugotrajnoj reakciji borbe ili bijega, stvarajući stres kao odgovor na loš promet, kritiku drage osobe ili neslaganje. Redovita meditacija raspršuje nakupljeni stres i njeguje stanje mirne budnosti.

Kako meditacija poboljšava vašu koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja

Meditacija vam može pomoći da iskoristite najdublji potencijal vašeg mozga da se usredotočite, naučite i prilagodite. Svakodnevnim prakticiranjem meditacije transformirate regije mozga koje su zapostavljene, te su primijećene velike promjene u područjima mozga povezanima sa učenjem, pamćenjem, samosviješću, empatijom i regulacijom stresa. Osim toga smanjuje se osjećaj tjeskobe i povećava osjećaj smirenosti. Meditacija poboljšava sposobnost da ostanemo usredotočeni u svijetu ispunjenom sve većim smetnjama i zahtjevima za našom pažnjom.

Meditacija vam pomaže stvoriti harmoničnije odnose pune ljubavi

Dok redovito meditirate razvijate sposobnost da mirno i objektivno promatrate situaciju, da primijetite kada ste potaknuti i svjesno odaberete kako želite reagirati umjesto da reagirate nekontrolirano ili kažete nešto što stvara toksičnost u vašim odnosima. Sposobnost da budete prisutni s voljenom osobom, klijentom, suradnikom ili prijateljem i stvarno slušate što govore i što im može trebati, iznimno je vrijedna u svakom odnosu.

Meditacija poboljšava vašu kreativnost i vještine rješavanja problema

Svatko od nas ima više od 60 tisuća misli dnevno. Nažalost većina njih su iste misli koje smo imali jučer, prošlog tjedna i prošle godine. Um često zaglavi u ponavljajućim misaonim petljama koje istiskuju mogućnost za nove ideje i inspiraciju. Meditacija je moćna praksa za prevazilaženje uobičajenih, uvjetovanih misaonih obrazaca u stanje proširene svjesnosti i otvaramo se novim uvidima, intuiciji i idejama. Radite manje, a postižete više. Niste opterećeni prošlošću niti zabrinuti za budućnost. Ne borite se i pokušavate da se stvari dogode. Sve što trebate dolazi vam prirodno.

Kao što je Marcel Proust napisao: „Pravo otkriće putovanja nije u traženju novih krajolika, već u gledanju novim očima“.

Meditacija smanjuje depresiju, anksioznost i nesanicu

Emocionalni učinci tihog sjedenja odnosno meditiranja su uistinu veliki. Duboko stanje mirovanja koje stvara meditacija pokreće mozak na oslobađanje neurotransmitera, uključujući dopamin, serotonin, oksitocin i endorfine. Svaka od ovih prirodnih kemikalija mozga povezana je s različitim aspektima sreće:

Dopamin igra ključnu ulogu u sposobnosti mozga da doživi zadovoljstvo, osjeća se nagrađeno i zadrži fokus.

Serotonin djeluje umirujuće. Smanjuje napetost i pomaže nam da se osjećamo manje pod stresom te opuštenije i usredotočenije. 

Oksitocin je hormon ugode. Stvara osjećaj smirenosti, zadovoljstva i sigurnosti, a istovremeno smanjuje strah i tjeskobu.

Endorfini su najčešće poznati kao kemikalije koje stvaraju ushićenje. 

Meditacija koordinira istovremeno oslobađanje ovih neurotransmitera, nešto što niti jedan lijek ne može učiniti - i sve to bez nuspojava.

Ako želite svoju vrhunsku izvedbu, uz malo uloženog vremena svaki dan, onda je ovaj tečaj za vas.

Meditacijom ćete podići razinu svakodnevnih postignuća, bit ćete produktivniji, pružit ćete tijelu dublji odmor nego kada spavate i umirit ćete um, a time i tijelo što će dovesti do uzleta vašeg cjelokupnog potencijala.

OVA PRAKSA MEDITACIJE NIJE ZA VAS AKO...

Ne želite ništa mijenjati u svom životu

Zadovoljni ste svojim životom i nemate potrebu izlaziti iz zone ugode. Ako vam baš i zatreba uvijek postoje brzi načini za postizanje dobrog izgleda ili shema za brzo bogaćenje. Sve dok vam ne treba (bar vi tako mislite) nema potrebe bilo što mijenjati.
Samo nekoliko minuta meditacije dnevno opušta mozak, smanjuje tjeskobu i depresiju. Kada osjećamo da si ne možemo priuštiti vrijeme za meditaciju zapravo istina je da si ne možemo priuštiti da to ne učinimo.

Smatrate da nemate potrebe za psihičkom i fizičkom detoksikacijom

Mnogi smatraju da nisu podložni stresu i ako se trenutno osjećaju dobro da nemaju potrebe da bilo što mijenjaju. Svaka trauma, neugoda, nelagoda, nervoza ostavlja zapis u našim stanicama koji se kroz godine nakuplja i malo pomalo utječe na naš organizam i rezultira povremenim tegobama ili poteškoćama pa sve do teških i kroničnih bolesti.
Svakome treba svakodnevna njega i briga, a ona počinje IZNUTRA.

Smatrate da nemate problema u odnosima

Uvijek ste u pravu, drugi su uvijek u krivu, sve možete riješiti na svoj način kako bi bili zadovoljni bez obzira na drugu stranu i njezine osjećaje. Ili vas i nije baš previše briga što onaj drugi misli ili želi sve dok ste vi dobili ono što ste željeli.

S druge strane možda nemate probleme jer se uvijek povučete i dopustite drugima da rade kako i šta žele, a vi svoje potrebe i želje zadržite za sebe kako ne bi druge uznemirili ili razljutili.

Meditacija nam pomaže da se uskladimo i okrenemo prema svojoj iskonskoj biti i da se odvojimo od vlastitog ega čija je zadaća da nas drži u zoni ugode i statike. 

Kada postanemo svjesni i poštujemo svoju povezanost sa drugim bićima onda možemo promijeniti svoju perspektivu, vidjeti svoje brige u drugačijem svijetlu i život postaje smisleniji i radosniji.

Mislite da nemate nikakav utjecaj na događaje u vašem životu

Smatrate da je loše stanje u koje zapadate uvjetovano vanjskim utjecajima i okolnostima koje vas prate. Vi nemate apsolutno nikakav utjecaj na vaše zdravlje i unutarnji mir. Ono o čemu mislite nema nikakve veze s onim kako se osjećate emocionalno i fizički.
Meditacija kao dosljedna praksa ne samo da jača um već jača i tijelo. Podržava imunološki sustav što omogućuje smanjenje boli, povlačenje bolesti te smanjenje hormona stresa. Time mijenja vaš pogled na život i poduzimanje akcija koje vode prema onome što zaista želite.

DETALJI PROGRAMA

Tehnika meditacije sastoji se od tri djela: Opuštanje

                                                                     Meditacija                                                              

                                                                     Zahvalnost
Trajanje programa je 3 dana. Svaki dan posvećen je jednoj tehnici na koju se slijedeći dan nadograđuje druga tehnika.

Dobit ćete temeljite upute o provođenju same tehnike te objašnjenja što vaše um i tijelo prolaze tijekom meditacije.​

Tečaj svaki dan traje 2 sata što je optimalno vrijeme za dobivanje i procesuiranje novih informacija te prakticiranje tehnika i refleksiju.​

Razmak između tečaja napravljen je namjerno kako bi mogli kod kuće prakticirati naučenu tehniku i zatim na slijedećem satu podijeliti svoja iskustva, postaviti pitanja i tek tada nastaviti sa upoznavanjem i provođenjem nove tehnike.

OPUŠTANJE 1. dan

Opuštanje obuhvaća tehniku disanja i mindfulness. Naučit ćete kako se fokusirati na sadašnji trenutak, da samo promatrate bez očekivanja i pretpostavki. Da napravite odmak od onog što znate, želite, morate ili trebate.

Izdvajamo: Kako je tečaj koncipiran

                   Stres – glavni uzročnik većine problema

                   Uvod u tehniku Opuštanja

                   Disanje – Zašto dišemo

                   Mindfulness – što je to uopće i zašto ga koristimo

                   Položaj za Opuštanje i Meditaciju

                   Prakticiranje tehnike Opuštanje

MEDITACIJA 2. dan

Meditacijom ulazimo u dublje sfere svog bića, onog kojeg uglavnom ne poznajemo, na koje ne obraćamo pažnju i o kojem ne vodimo brigu. Tu postoji mnogo finih, istančanih slojeva koji su zagušeni dramom, traumama, nezadovoljstvom, borbama, strahom, tugom i stresom.

Meditacija će početi „čistiti“ sloj po sloj, otpuštat ćete sve nakupljeno što vas koči, guši i stvara maglu oko vaše stvarnosti, vaših mogućnosti i vašeg potencijala. Meditacija tijelu pruža duboki ljekoviti odmor koji će mu pomoći da se oslobodi svih negativnosti nakupljenih tijekom života. Praksa će vašem tijelu pružiti povećanu produktivnost, ojačanu imunološku funkciju i neograničenu energiju.

Izdvajamo:  Uvod u meditaciju

                    Mantra

                    Kako koristiti mantru

                    Misli i vanjski zvukovi tijekom meditacije

                    Kada meditirati

                    Koliko puta dnevno meditirati

                    Kako vam meditacija pruža dublji odmor od sna

                    Prakticiranje Meditacije

ZAHVALNOST 3. dan

Zahvalnost je stav koji vas spaja s vašim izvorom blagostanja i obilja. Stvaramo namjeru življenja sa zahvalnošću, svjesno uvažavanje svega što imamo i što je u nama i želja da s tim stavom doživljavamo cjelokupni život. Da biste stvorili tu vibraciju vaš život mora biti ispunjen sviješću i zahvalnošću u sadašnjem trenutku. Neovisno o tome jeste li toga svjesni ili niste, u svakom trenutku u kojemu ste doživjeli sreću, u njezinu je temelju bilo stanje zahvalnosti. Što god je u vama izazvalo uzbuđenje, taj osjećaj znači da ste zahvalni za nešto. Što više osjećate tu rezonanciju, to više stvarate sretan život; prema Zakonu privlačenja u budućnosti ćete privlačiti više onoga za što ćete moći biti zahvalni. Ta spoznaja doista donosi moć i oslobođenje jer ne morate čekati da sreća započne u nekom neodređenom trenutku daleke budućnosti.

Izdvajamo: Uvod u tehniku Zahvalnost

                   Kada i kako je prakticiramo

                   Iskustvo emocionalnog i fizičkog otpuštanja

                   Zašto meditirati redovito

                   Održivost prakse

ODRŽAVANJE TEČAJA

Tečajevi se održavaju individualno ili grupno 

                                   (prema dogovoru)                                          ​

                                                                                                                                                       

Donacija za tečaj iznosi 199 € / 1.500 kn

 

 

 

 

ISKUSTVA

Draga Anita, hvala puno na uputi kako meditirati, kako pronaći 15 minuta u danu/tjednu samo za sebe.

Od kada meditiram manje sam pod stresom, vedrija sam i rješavam probleme.

U životu su mi se pokrenule situacije – promijenila sam posao u kojem uživam, poboljšala mi se koncentracija,

odgađam neprimjerene reakcije i odluke.

Hvala od srca.

Irena

Izuzetno lijepo osmišljena i vođena edukacija! Voditeljica je nenametljiva, suptilna, smirena, otvorena za sva pitanja i nedoumice.

Osluškuje sudionike, obraća pažnju na njihove potrebe, prihvaća stavove i mišljenja. Predavanja su razumljiva i zanimljiva.

Kroz meditaciju sve više upoznajem sebe, svoje emocije, stavove i uvjerenja, a samim time i akcije koje proizlaze iz njih.

Osjećam se zaštićenije od utjecaja vanjskih okolnosti te sposobnije upravljati vlastitim emocijama.

Bolje razumijem druge ljude. Manje zamjeram i sebi i drugima. Učim zapažati svoje tjelesne reakcije te slušati i usmjeravati misli.

Otkrila sam ljepotu zahvalnosti s kojom završava meditacija. Imam više energije kroz dan, osjećam se ispunjeno.

Martina


Pridružite se zajednici ljudi koji žele inspirativan, miran i produktivan život.

NAJČEŠĆA PITANJA

1. Hoću li imati koristi od meditacije?

Da, svatko može imati koristi od meditacije. Bez obzira na vaše ciljeve i interese meditacija će podržati sve aspekte vašeg života. Pomoći će vam da prevladate izazove i otkrijete svoj put do većeg ispunjenja.

2. Hoću li moći meditirati?

Svatko može meditirati. Kroz tečaj ćete dobiti detaljno objašnjenje pojedinih koraka od početka do kraja, kao i objašnjenje što očekivati i kako postaviti intelektualne temelje za praksu. Tečaj će vam omogućiti da probate meditaciju u prisustvu učitelja i akumulirate iskustva koja će ili pomoći potvrditi ono što ste naučili ili generirati pitanja za dodatno pojašnjenje učenja. Cijeli proces učenja usklađen je sa procesom koji će prolaziti vaše tijelo i mozak dok naučite nove mentalne vještine i doživite duboko oslobađanje od stresa.

 

3. Koliko će mi vremena trebati da iskusim prednosti?

Prednosti počinju od prve meditacije i nastavljaju rasti s vašom redovitom praksom. Promjene su ponekad suptilne, pa ih možda nećete odmah primijetiti, ali će biti tu. Budite strpljivi i uz redovitu praksu, čarolija će se razviti u vašem životu.

4. Kad naučim meditirati, hoću li trebati promijeniti stil života?

Jedina potrebna promjena je pronaći vremena za redovitu meditaciju svaki dan.
Sve ostale promjene dogodit će se postupno i prirodno u najprikladnije vrijeme za vaš osobni rast.

5. Da li meditacija zaista ima tako dobre učinke?
Odgovor je DA. Stres čini vaš život mnogo težim nego što uopće zamišljate. Većina ljudi smatra da je normalno osjećati se umorno i iscrpljeno hvatajući se svakodnevno u koštac za mnogim obavezama. Zato ne mogu živjeti onaj istinski život kakav oduvijek žele.
Istina je da postoji drugi način. To je meditacija. Na vama je da izaberete što želite.

bottom of page